Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Giulia > Alfa Romeo slavi vijek Quadrifoglio značke

Velika godišnjica italijanskog brenda

Alfa Romeo slavi vijek Quadrifoglio značke

Proslave će uključiti sastanak u Muzeju Alfa Romea u Areseu u Milanu 5. marta povodom obilježavanja godišnjice Auto Delte. Zatim će 25. juna biti Dan kvadrifolia, uključujući i paradu...

Italijanska marka Alfa Romeo slavi stogodišnjicu od promocije grba koji poznaje svaki ljubitelj automobila. U pitanju je čuvena djetelina s četiri lista, odnosno Quadrifoglio. Quadrifoglio je italijanska riječ za djetelinu sa četiri lista. U Targa Floria trci iz 1923. godine, vozač Ugo Sivocci stavio je simbol sreće na svoj Alfa Romeo RL i pobijedio, te je to bio početak asocijacije između Alfe i Quadrifoglia. Brend namjerava proslaviti 100. godišnjicu ovog simbola zbog uspjeha u motosportu tokom 2023.

 

 

 


Djetelina sa četiri lista se takođe pojavila na sportskim automobilima za Grand Prix Alfa Romea 1920-ih kao način da se razlikuju automobili tima od istih vozila iz Scuderije Ferarija sa amblemom konja koji skače. Kasnije je Quadrifoglio bio na modelima koji su osvojili prva dva Svjetska prvenstva Formule 1 1951. i 1952. godine. 1960-ih, kompanija je počela koristiti logo na svojim sportskim, drumskim vozilima.

 


Iako nije toliko poznat kao Quadrifoglio, Alfa Romeo takođe obilježava 60. godišnjicu Auto Delte. Kompanija je proizvodila podešene Alfa modele i na kraju je nastalo službeno trkačko odjeljenje proizvođača automobila. Njegove kreacije uključivale su Giulia Sprint GTA iz 1965. i prototipove za trke u događajima poput 24 sata Le Mansa. U čast jubileja, Alfa Romeo predstavlja ažurirane ambleme za Quadrifoglio i Auto Delta. Oba logotipa prikazuju godinu osnivanja dotičnog brenda.

 

 

Najnovije vozilo koje nosi Quadrifoglio logo na krilu/bratobranu je Giulia SWB koja dolazi iz saradnje između Alfa Romea i Zagata. Vozilo je jedinstveno, tako da ga je nemoguće vidjeti na cesti. Osnovno vozilo je Giulia Quadrifoglio, ali sa kraćim međuosovinskim rastojanjem i remontiranim eksterijerom. Dizajn spaja elemente ranijih Alfa SZ i Giulia TZ u oštro stilizovanom kupeu. Ispod poklopca motora, bi-turbo 2,9-litarski V6 razvija 533 KS i 600 Nm obrtnog momenta.

Datum objave: 10/02/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook