Naslovna > Automobili > Mitsubishi > ASX > ASX prešao 1.857 km s jednim rezervoarom

Mitsubishi

ASX prešao 1.857 km s jednim rezervoarom

Kapetan švicarske aviokopanije vozeći Mitsubishi ASX prešao je 1857 km s jednim rezervoarom goriva, prosječno trošeći manje litara od deklarisane potrošnje

U vrijeme kada cijene goriva divljaju, prosječna potrošnja je izuzetno značajna stavka prilikom kupovine novog automobila. No, često se desi da deklarisane potrošnje proizvođača odudaraju od stvarnih, uglavnom su stvarne veće od propisanih.

 

No, ponekad se desi slučaj da automobil pokaže više čak i od onoga što je deklarisao proizvođač. To se desilo upravo s Mitsubishi ASX automobilom za čijim je upravljačem sjedio kapetan Swiss air kompanije, Felix Egolf.  On je u Mitsubishi ASX 1.8 DID prešao 1857 km samo s jednim rezervoarom goriva uz prosječnu potrošnju od  3.67 litara, iako je deklarisana prosječna potrošnja ovog automobila  4.8 litara u idealnim uvjetima za vožnju.  Gospodin Egolf zadanu rutu Harkingen – Arlberg Pass – Salzburg – Beč – Basel – Harkingen prešao je za 25 sati uz prosječnu brzinu vožnje od 74.1 km/h, pri tome trošeći 23.5% manje goriva od tvornički deklariranog. Nakon što je prešao ovu rutu, Egolf je prisutnim novinarima svoj uspjeh opravdao činjenicom da je pazio način na koji je vozio, ubrzavao je polako i kočio kada je bilo neophodno, te vozio u što nižim obrtajima iskorištavajaći visok obrtni momenat pri niskim obrtajima, što je karakteristično za dizelaše. Svemu je doprinijela i moderna tehnologija kojom se odlikuje ovaj Mitsubishi model, opremljen Start/Stop sistemom. 

Datum objave: 27/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook