Naslovna > Auto moto sport > Audi se udružuje sa Sauberom za sezonu 2026 Formule 1

Njemački proizvođač automobila kupuje udio u F1 timu

Audi se udružuje sa Sauberom za sezonu 2026 Formule 1

Audi planira kupiti udio u Sauberu, ali daljnji detalji u ovom trenutku nisu dostupni. Vjeruje se da će se tim vratiti na naziv "Sauber" za sezone 2024. i 2025. umjesto nadimka "Alfa Romeo Racing" koji je u upotrebi od 2019. U sljedećim prelaznim sezonama, F1 tim nastaviće koristiti motore koje je isporučio Ferrari prije prelaska na Audi power 2026. godine...

Bivši izvršni direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess najavio je početkom maja ove godine da će se Porsche i Audi pridružiti Formuli 1 za sezonu 2026. Kompanija sa sjedištem u Zuffenhausenu i dalje je zainteresovana za učešće u najpoželjnijoj klasi motosporta uprkos činjenici da je njen aranžman sa Red Bullom propao u posljednjem trenutku. Što se tiče proizvođača automobila sa sjedištem u Ingolstadtu, on je pronašao partnera u Sauberu.

 

 

 


Prema danas objavljenom sporazumu, Audi će isporučivati motore Sauberu od sezone 2026. nadalje. Kao osvježenje, te godine će stupiti na snagu novi set propisa, a jedan od najvažnijih je prelazak na potpuno sintetičko gorivo za motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Planirano je da se prva testiranja s potpuno novim agregatom održe 2025. godine. Trenutno, F1 bolidi se trkaju koristeći samo 10 posto obnovljivog goriva. Turbopunjeni 1,6-litarski V6 će ostati u srcu trkaćih automobila. Treba napomenuti da propisi 2026. F1 predviđaju povećanje proizvedene električne energije do 50 posto u odnosu na trenutne nivoe.

Datum objave: 27/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook