Naslovna > Automobili > Mini > Cooper > Automobil za osobe sa invaliditetom

Mini Cooper SE

Automobil za osobe sa invaliditetom

Kako bi bili sigurni da će vlasnici preuređenog Cooper SE naviknuti na ručnu vožnju, kompanija nudi poseban kurs obuke o sigurnosti vožnje u BMW i Mini Driving Experience centru u Maisachu nedaleko od Minhena. Kurs uključuje uvježbavanje manevara kočenja i izbjegavanja na različitim cestama, kao i promjene traka sa i bez usporavanja. Čak uključuje i dinamičke vježbe za sportsku vožnju...

Prošlo je dosta vremena otkako je Mini predstavio svoj prvi električni model, Cooper SE, kao dio prodora britanskog brenda u električnu budućnost. Iako je kabriolet verzija nedavno predstavljena, postoji i drugi Cooper SE koji je posebno za osobe sa invaliditetom. Uz Mini pomagala za vožnju čak i oni koji ne mogu koristiti svoje donje ekstremitete sada mogu voziti. "Za mene raznolikost znači dopustiti svima da dijele prepoznatljivo Mini iskustvo vožnje. A ovo se podjednako odnosi i na elektrifikovani MINI, naravno. Naš cilj u MINI-ju je da svima pružimo jednak pristup tako važnim inovacijama," kaže Stefanie Wurst, direktor Minija.

 

 

 


Instruktor za iskustvo vožnje Tina Schmidt-Kiendl, koja je i sama bila u invalidskim kolicima, dala je posebno vrijedne doprinose kada je u pitanju opremanje Mini Cooper SE sa operativnim pomagalima. Za papučicu gasa, bežični prstenasti sistem je instaliran na upravljaču tako da vozač može njime upravljati pritiskom ruke. Ima postavku "smanjena karakteristika gasa" za korištenje pri parkiranju i pri laganom povlačenju u zagušenom saobraćaju.

 

 

 

Što se tiče kočenja, njime se upravlja preko ručne poluge na donjoj desnoj strani volana. Lako je dostupna u svakom trenutku i ide do kočnice bez da bilo koji sklop šipke ometa kontrolnu tablu vozila. U međuvremenu, postavljeni su i poklopci pedala kako bi se osiguralo da se originalne pedale gasa i kočnice ne pritisnu slučajno. Ipak, postoji jedna prepreka. Schmidt-Kiendl je primijetio da neke stanice za punjenje u Minhenu nisu prilagođene invalidskim kolicima. Tačke za punjenje obično nisu dostupne invalidskim kolicima zbog ivičnjaka.

 


"Ako želimo da društvo bude zaista inkluzivno, moramo slušati jedni druge. Moramo uzeti u obzir svačije potrebe - posebno kada su u pitanju tehničke inovacije", rekao je Wurst.

Datum objave: 22/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook