Naslovna > Teme > Automobili iz legendarnih filmova

Zanimljivosti

Automobili iz legendarnih filmova

Pojedina filmska ostvarenja se teško mogu zamisliti bez određenih automobilskih legendi, ali većina njih se tu našla sticajem okolnosti...

Pitajte bilo koga koji je automobil vozio tajni agent 007 James Bond u filmu Goldfinger i većina će iz prve odgovoriti da je u pitanju Aston Martin DB5. Bilo da ste zaljubljenik u automobilizam ili ne, većina vas će moći identifikovati vozilo sa filmskog platna sa jednakim uspjehom kao što možete identifikovati glumačku ekipu iz filmskog ostvarenja. Automobilska gluma je ipak malo više od onoga što se na prvi pogled može vidjeti na ekranu, jer su mnoge holivudske „saradnje“ sa  automobilima koje volimo i pamtimo u većini slučajeva mogle da se ne dogode.

 

 

Većini današnje muške populacije srednjih godina je poznato da je Tom Selleck vozio Ferrari 308 GTs u kultnoj seriji Magnum P.I. Međutim, fanovi serije koji su smatrali da je ovaj crveni italijanski sportski automobil previše „blještav i fensi“ za jednog privatnog detektiva, biće sretni kada saznaju da su producenti serije u početku planirali da Selleck vozi Porsche 928. Na žalost, ovaj automobil je bio premalen za glumčeve tjelesne proporcije, a njemački proizvođač je odbio modifikovati svoj sportski model za potrebe serije.

 

Ferrari je iskoristio priliku i „upao u kadar“, tako što je modifikovao svoj model kako bi se u njega bez problema smjestio Thomas Sullivan Magnum III i njegovi saradnici u istragama. Bez obzira na već postojeću popularnost, sportski automobil sa propetim konjem na poklopcu motora je stekao veliku slavu na malim ekranima isto kao i njegov glumački partner Tom Selleck.

 

Iako je teško zamisliti tajnog agenta 007 Jamesa Bonda bez Aston Martina, DB5 je umalo ostao bez svojih 15 minuta slave u čuvenom filmskom klasiku Goldfinger. Agent 007 se umalo našao za upravljačem Bentley Blowera iz 1931. godine, jer ga je njegov tvorac Ian Fleming u romanima predstavio kao skromnog vozača, zadržavajući njegov ponos i radost koju je drzao u tajnosti dok je služio u Drugom svjetskom ratu.

 

Prema pričama, Fleming je dobio pismo od nezadovoljnog obožavaoca lika i djela tajnog agenta, tražeći da „počasti“ Bonda sa modernijim i luksuznijim automobilom. Navodno, iz tog razloga je Bond ponosno završio za volanom Aston Martina DB3 u romanu Goldfinger, prije ekranizacije sa modelom DB5.

 

Iako su navedeni filmovi imali zamjene u zadnji čas, na svu sreću neki klasici su zaigrali u filmskim ostvarenima „na prvu“, kao što je slučaj sa Ford Mustangom Stevea McQueena u Filmu Bullit i njegovog Myers Manx beach buggyja u filmu Afera Thomasa Crowna...

Datum objave: 18/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook