Naslovna > Vijesti > Kada se grad pretvori u stazu F1
FOTO GALERIJA (9)

Bavaria City Racing

Kada se grad pretvori u stazu F1

Centar Dublina početkom mjeseca pretvoren je u pozornicu za najveličanstvenije trkaće automobile, a događaj je zalijevala dosadna irska kiša, ali i litre Bavaria piva koje je uzbuđenje naše ekipe zbog viđenih automobila dovodilo na jedan poseban nivo

 Bavaria City Racing je događaj koji je uspješno centar Dublina pretvorio u trkaću stazu, a desetinama hiljada posjetilaca pružio petosatno zadovoljstvo uživanja u zabavi i to bez prestenka. Čak više od 70 vozila iz različitih automoto sportova  defilovalo je centrom grada, a vrhunac uzbuđenja se desio kada se u McLaren Mercedesu pojavio nekadašnji šampion Formule 1, Jenson Button.

 

Tako je Dublin po prvi put u svojoj dugogodišnjoj i bogatoj istoriji ugostio djelić „najbržeg cirkusa na svijetu“. Oduševljenju publike nije bilo kraja uprkos lošem vremenu, a Jenson je atmosferu dodatno zagrijao vozeći bolid F1 ulicama Dublina brzinom od 160 km/h.  Osim McLarenovog bolida u Dublinu se pojavio i Caterham F1 Team bolid za čijim je upravlječem bio holanđanin Giedo van der Garde, koji je zamjena za Kovalainena i Petrova. 

 

Osim najpoznatijih bolida na svijetu, ulicama Dublina prolazili su i prosječnom poznavaocu automotosporta manje poznata vozila, kao što je Spyker GT2 bolid, koji je učestvovao na poznatoj utrci 24 sata Le Mana. Desetine hiljada turista pratilo je ovaj događaj, no da je najviše ipak domaćih potvrdilo je pojavljivanje Adam Carroll-a, jedinog vozača iz Irske koji je došao do naslova u A1GP šampionatu. Carrol je zajedno sa vlasnikom Breezemount Motorsport-a izazvao oduševljenje u publici vozeći Breezemount GP2 bolid koji isporučuje oko 600 KS. Osim vozača profesionalaca koji su se u svojim bogatim karijerama borili sa svakim djelićem sekunde kako bi došli do što boljih pozicija, u Dublinu se pojavilo i nekoliko, kako ih Irci nazivaju, „Stunt driver-a“, ili vozača-zabavljača. 

 

 

Jedan od njih je bio Joe Cullen koji je oduševio publiku izvodeći trikove na Bagiju koji ima 110 KS. Koliko god je bilo zabavno gledati vratolomije Cullena na četiri točka, zabavno je bilo i posmatrati i 30-godišnjeg Mattie Griffina koji je vozeći BMW F 800 R izvodio „ludosti“ na dva točka. Griffin je prije nekoliko godina bio peti najbolji Freestyle vozač na svijetu, a zadivljujuće vještine je stekao trenirajući naporno po nekoliko sati dnevno, šest dana u sedmici. Mattie je ljubav prema „freestyle vožnji“ stekao u ranoj mladosti, kada mu je glavna okupacija bila rad na jednom motociklu i izvođenje vratolomija na istom.

 

Upravo u Dublinu na jednom MotoSHow događaju  je to primjetio Conor McRory, menadžer BMW-a i Mattie je lansiran u zvijezde. Posebno zadovljstvo među publikom izazvalo je i pojavljivanje dva Porschea GT3, čiji vozači su bili Irci  Michael i Karl Leonard. Publika je prepoznala posebnost automobila izrađenih da nastupaju na Porsche Supercup natjecanju. Bilo je lijepo slušati zvuk 3,8-litarskog agregata koji pokreće i 911 GT3 RS i isporučuje 450 KS pri 8500 o/min.Bavaria City Racing nas je ostavio bez daha, jer je Dublin bio pretvoren u automobilski raj i mjesto na kojem bi poželio biti svaki istinski zaljubljenik u automobile. 

 

NAPOMENA: Uživanje u ispijanju Bavaria piva doprinijela je činjenica da u Dublinu nismo vozili automobile, te da nismo morali voditi računa o promilima alkohola u krvi
 

Datum objave: 12/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook