Naslovna > Tehnika > Autonomna vozila dolaze za 10 godina

Mercedes-Benz

Autonomna vozila dolaze za 10 godina

Inženjeri Mercedes-Benza tvrde da će potpuno autonomna vozila na tržištu biti prisutna za 10 godina te da je to realnost a ne mašta.

Testiranje autonomnih vozila već uveliko sprovode svi najveći proizvođači automobila među koje svakako spada i Mercedes-Benz. Testiranja su odmakla toliko da bi se već sada mnogi modeli mogli poslati na tržište. Razlog za zadršku leži u činjenici što još nijedan proizvođač automobila nije spreman preuzeti odgovornost u slučaju nezgode.
U narednih 10 godina očekuje se da će svi sistemi neophodni za autonomnu vožnju postati savršeni, odnosno maksimalno pouzdani.

 


Posebno velika potražnja za autonomnim vozilima očekuje se od firmi sa flotnim vozilima a pogotovo Taxi službi. Kao posebna prednost za privatnike navodi se mogućnost unaprijed programirane vožnje. Po tom principu vlasnik će moći programirati automobil da ga odveze na aerodrom te da se sam vrati u garaži. Po unaprijed određenom datumu i ruti isti automobil može samostalno doći po vlasnika i poslije puta odvesti ga kući.
Po trenutnim propisima u autonomnim automobilima još uvijek mora vozač sjediti za komandama ali se u bliskoj budućnosti može očekivati propis koji će dopuštati autonomnom automobilu da bez ijednog putnika učestvuje u saobraćaju što pak otvara neslućene transportne mogućnosti...

 

Datum objave: 03/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook