Naslovna > Auto moto sport > Avio-slalom između vazdušnih balona
FOTO GALERIJA (7)

Red Bull Air Race

Avio-slalom između vazdušnih balona

Američki pilot Kirby Chambliss je odlučio da izvede egzibicioni let koji je uključivao balone na vrući zrak. To je uradio povodom Dana vazdušnih balona u SAD-u...

Dvostruki Red Bull Air Race svjetski prvak, Amerikanac Kirby Chambliss, obilježio je Dan vazdušnih balona egzibicionim letom između balona na vrući zrak. U SAD-u se 5. juna obilježava ovaj dan jer je tada 1909. godine održana trka vazdušnim balonima na čuvenoj stazi Indianapolis Motor Speedway (IMS). Bio je to prvi događaj na tek izgrađenoj stazi, koja je i danas najveća sportska građevina na svijetu, s maksimalnim sjedećim kapacitetom od 400.000. Kako bi obilježio ovaj datum, američki pilot Kirby Chambliss je odlučio da izvede egzibicioni let koji je uključivao balone na vrući zrak. Chambliss je takmičar Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva, a upravo na stazi u Indianapolisu će se 6. i 7. oktobra voziti sedma trka ove sezone. Amerikanac je u zoru uzletio iznad svog doma, ranča u Phoenixu (Arizona), na kojem ima sopstvenu pistu za uzlijetanje.

 

 

Prvo je odvezao „avio-slalom" kroz niz prizemljenih balona, na način sličan onome kako se u Red Bull Air Race trkama leti između vazdušnih pilona. Potom su baloni uzletjeli, a Chambliss je dobio priliku da bude kreativniji. Podigao je avion na veću visinu i demonstrirao još ponešto od svog ogromnog letačkog umijeća, koje ga je učinilo jednim od vodećih svjetskih pilota, izvodeći avio-akrobacije iznad, okolo i između balona. „Razlog zbog kojeg smo ovo napravili je taj što će se Red Bull Air Race trka u SAD-u voziti na Indianapolis Motor Speedwayu, a prvo takmičenje na tom mjestu bila je trka balonima na vrući zrak. Letjeti između balona je malo drugačije nego letjeti oko vazdušnih pilona na trci, jer su baloni prilično širi, i nipošto ih ne smijete udariti!", rekao je nakon slijetanja. Kirby Chambliss (58) je dvostruki Red Bull Air Race svjetski prvak (sezone 2004 i 2006), s pobjedama na 10 trka. U mladosti je bio motocross vozač, ali je uvijek sanjao da postane pilot. Kao srednjoškolac, zarađivao je točeći gorivo u avione. U 24. godini života, postao je najmlađi komercijalni pilot ikad američke kompanije Southwest Airlines, a četiri godine kasnije bio je kapetan. Oženjen je pilotkinjom Kellie, s kojom živi na ranču prikladnog imena Flying Crown Ranch.

Datum objave: 08/06/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook