Naslovna > Automobili > BMW > M Hybrid V8 > Bavarski prototip stiže na Le Man 2024. godine

BMW M Hybrid V8

Bavarski prototip stiže na Le Man 2024. godine

BMW je objavio nove slike M Hybrid V8 u Varano de Melegari gdje je završio svoje prvo testiranje na stazi. Dodatni evropski testovi zakazani su za avgust prije nego što od septembra započnu radovi na podešavanjima specifičnim za IMSA u SAD-u...

BMW će se vratiti u svijet vrhunskih trka sljedeće godine učešćem na sjevernoameričkom IMSA WeatherTech SportsCar Championshipu sa svojim novim M Hybrid V8. Potvrđujući ono što su ljubitelji moto-sporta željeli čuti, M šef Franciscus van Meel najavio je da će se hibridni trkaći automobil takmičiti i na Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti od 2024. godine, a to uključuje učešće i u vjerovatno najprestižnijoj trci izdržljivosti na svijetu – 24 sata Le Mana.

 

 

 


M Hybrid V8 sa ultraširokom rešetkom će pokretati novi motor P66/3 koji vuče porijeklo iz DTM-a. 4,0-litarski agregat je dobio par turbo punjača i može se okretati do 8.200 o/min uz 640 KS i 650 Nm obrtnog momenta, ali to zavisi od propisa. M Hybrid V8 je trenutno na veoma rigoroznim testovima jer će služiti kao duhovni nasljednik V12 LMR-a, koji je trijumfovao u Le Manu 1999. godine. LMDh automobil će se suočiti s velikom konkurencijom u trkama izdržljivosti jer će se boriti protiv poput Porschea 963, Acura ARX-06 i Cadillac Grand Touring prototipa Hypercar.

 


BMW-ov M Hybrid dolazi u vrijeme kada M divizija slavi 50 godina plodnog postojanja i na cestama i na stazama. Do sada, 2022. godine, "najmoćnije slovo na svijetu" korišteno je ne samo za M Hybrid V8 i M4 GT4, već i za ulične mašine kao što su M3 Touring i M4 CSL.

Datum objave: 27/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook