Naslovna > Automobili > BMW > X3 > Bavrska “zlatna koka”
FOTO GALERIJA (9)

Novitet-BMW X3

Bavrska “zlatna koka”

Najprodavaniji model u BMW gami u drugoj generaciji ide korak naprijed, te donosi prepoznatljiv kućni dizajn, luksuzan enterijer i najsavremeniju pogonsku tehnologiju...

Prije šest godina BMW je predstavio model X3 i oživio tako koncept malog premijum Sport Activity vozila za zabavu sa solidnim off-road sposobnostima i izraženom dinamikom na asfaltnim površinama. I pored prilično neodređenog dizajna, te problema sa kvalitetom pojedinih elemenata u enterijeru, prva generacija je postala najprodavaniji model u BMW-ovoj gami, kako u SAD, tako i na Starom kontinentu. Proizvedeno je čak 600.000 jedinica X3, što je bio više nego dobar uvod za razvoj nasljednika. Druga generacija BMW X3 razvijena je s ciljem da postane novo mjerilo u klasi po pitanju tehnologije, agilnosti, učinkovitosti i udobnosti. Dizajnerski X3 i dalje ostaje najsuzdržaniji model BMW-ove X serije, bez previše originalnih detalja, sa kojima se mogu pohvaliti X1, X5 i X6 modeli. Prepoznatljiva maska hladnjaka sa dva “bubrega”, masivni odbojnici, trapezodina prednja svjetla, te poziciona u stilu ostalih kućnih modela, mada potpuno nova, djeluju kao već viđena rješenja.

 

 

 

 

 

BMW je sa novom X3 trojkom igrao na sigurnu kartu, bez želje za eksperimentisanjem. Što se tiče dimenzija, novi model je u odnosu na prethodnika duži za 83 mm, 28 širi i 12 viši, a može se pohvaliti i sa 12 mm većim klirensom. Kako je druga generacija BMW-a X3 potpuno novo vozilo i međuosovinski razmak povećan je za 15 mm, te sada iznosi 281 centimetar. U unutrašnjost je novi X3 tipičan predstavnik premijum klase vozila, sa prvoklasnim materijalima, pedantnom završnom obradom i takozvanim trodimenzionalnim oblicima elemenata, koji mu podaruju poseban optički nastup. Jedan od istaknutijih elemenata je i 8,8-inčni ekran opcione satelitske navigacije, koji ujedno predstavlja i najveći ugrađeni ekran visoke rezolucije u ovoj klasi vozila. Uzornu prostranost naglašava i prtljažnik, čija se osnovna zapremina od 550 litara preklapanjem zadnje klupe u omjeru 60:40 ili opciono 40:20:40, može povećati na odličnih 1.600 litara.

 

 

 

Od starta prodaje novi BMW X3 biće plasiran u dizelskoj verziji xDrive20d sa common-rail agregatom od 184 KS, te benzinskom opcijom xDrive28i, pogonjenom potentnim linijskim šestocilindrašem od 258 KS. U aprilu naredne godine na tržište stiže kapacitetnija dizelska varijanta xDrive30d, koja će isporučivati 258 KS. Svi modeli opremljeni inteligentnim xDrive pogonom na sve točkove biće opremljeni cijelom armijom sigurnosnih elektronskih pomagala. Druga generacija BMW-a X3 proizvodiće se u SAD, tačnije u BMW-ovoj fabrici u Spartanburgu, a na evropskom tržištu će debitovati sa cijenama koje će se kretati od 42.900 eura, koliko je potrebno izdvojiti za početnu xDrive20d dizelsku varijantu.

Datum objave: 11/11/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook