Naslovna > Automobili > BMW > Serija 3 > BMW neće stopirati proizvodnju M3 modela?
FOTO GALERIJA (7)

WLTP pravila o emisiji štetnih gasova

BMW neće stopirati proizvodnju M3 modela?

Iako su se na nekim portalima pojavile informacije da će BMW stopirati proizvodnju M3 modela, magazin The Drive je kontaktirao kompaniju BMW i dobio odgovor da te informacije nisu tačne.

Originalna priča na BMW Blogu  je da će proizvodnja sadašnje generacij F80 M3 modela biti zaustavljena već u maju mjesecu, ali zvanični predstavnik kompanije BMW je izjavio: „Nema plana za zaustavljanje proizvodnje u maju. Ona će biti završena za sadašnji model tek kada predstavimo potpuno novi model M3“. Informacije o stopiranju proizvodnje imaju veze sa zakonom o emisiji štetnih gasova i proceduri WLTP. Prema  Worldwide Light Vehicles Test Procedure svi benzinski motori, uključujući 3.0 litarski šestocilindraš iz BMW-a M3, moraju koristiti poseban filter za izduvne gasove počev od 1. juna tekuće godine. Navodno će i proizvodnja M4 modela biti zaustavljena na koji mjesec, zbog modifikacija u proizvodnoj liniji i ugradnje novog filtera. Kako je ranije britanski magazin The Drive naveo, BMW je planirao  da jednostavno zamijeni pogonsku osovinu na modelu M3 da bi napravio prostor za ugradnju novog OTTO filtera i tada je stigla vijest da će kompanija BMW zaustaviti produkciju modela prije stupanja nove procedure o emisiji štetnih  gasova 1. juna.

 

Nova generacija Modela M3 oznake G20 se očekuje  tek 2020. godine, dok je sadašnji model F80 M3 još uvijek u prodaji. Očigledno ima nepotvrđenih glasina o ovoj temi, a  prava i tačna informacija o prestanku proizvodnje sadašnjeg modela biće poznata tek 1. juna ove godine...

Datum objave: 07/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook