Naslovna > Teme > Britanski prestiž na bh. ulicama
FOTO GALERIJA (62)

Vozili smo – Jaguar i Land Rover 2017

Britanski prestiž na bh. ulicama

U okviru svečanosti otvaranja prvog domaćeg i jednog od najsavremenijih salona Jaguara i Land Rovera na Balkanu, u Sarajevu su zahvaljujući ovlaštenom uvozniku i distributeru kompaniji Auto centar Betanija d.o.o. organizovane ekskluzivne testne vožnje najaktuelnijih modela ova dva britanska brenda…

Mnogobrojni posjetioci, potencijalni kupci i predstavnici medija, među kojima je bila i naša ekipa, prvog vikenda u septembru su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju i voze neke od najzanimljivijih Jaguarovih i Land Rover modela. Na spisku automobila koji su velikodušno stavljeni na raspolaganje su se našli: Jaguar XE 20d R-Sport, XE 20d Portfolio AWD, F-Pace 3.0D AWD S AK, XF 35F AWD i F-Type Coupé 400 Sport AWD, odnosno Range Rover Velar i Evoque Cabriolet TD4 180PS HSE Dynamic, te Land Rover Discovery Sport TD4 180PS HSE i TD6 HSE Luxury.
Flota Jaguarovih automobila u BiH je došla u okviru „The art of Performance Toura”, sa kojim britanski proizvođač tradicionalno promoviše svoje najzanimljivije modele širom Evrope i regiona.

 

Za ovu priliku u Sarajevu Britanci su dovezli dvije verzije njihove popularne limuzine srednje klase XE. Riječ je o modelima R-Sport i Portfolio AWD pokretanim dvolitarskim dizel motorom, koji u oba slučaja razvija 180 KS. Osnovna razlika između ova dva modela, osim u paketima opreme, je u činjenici da jedan koristi pogon na zadnje, a drugi na sve točkove. Osim toga za prenos snage kod modela sa zadnjim pogonom je upotrijebljen šestostepeni ručni mjenjač, dok je 4x4 model kombinovan sa osmostepenim automatikom.

 

 

 

Zahvaljujući navedenim različitim pogonskim kombinacijama i osjećaju u vožnji, ova dva modela se uprkos istom nivou snage, koju im isporučuje dvolitarski dizelaš, osjetno razlikuju. R-Sport je kako i sam naziv opreme sugeriše više orijentisan ka dinamičnim vozačima, koji vole sve prednosti i lakoću upravljanja koju sa sobom donosi zadnji pogon. Kada je riječ o dinamici, mjerenoj kroz ubrzanje od 0 do 100 km/h, ona je kod oba automobila na istom nivou od 7,8 sekundi, dok je sa najvećom brzinom od 231 km/h model sa zadnjim pogonom u prednosti 3 km/h u odnosu XE sa pogonom na sve točkove.

 

 

 


Ljubiteljima Jaguarovog off-road programa predstavljen je prvi SUV britanskog proizvođača F-Pace, koji je napravio pravi prodajni „bum” na evropskom tržištu i danas kotira kao jedan od najpoženijih modela u klasi. On je predstavljen u najjačoj dizelskoj S verziji, pogonjenom 3.0-litarski V6 dizel motorom iz kojeg je dobijeno čak 300 KS sa čak 700 nm obrtnog momenta. Zahvaljujući osmostepenoj automatici i 4x4 pogonu Jaguarova grdosija se od 0 do 100 km/h „ispucava” za samo 6,2 sekunde i može da dostigne 241 km/h. Zbog masivnosti automobila u stvarnosti to sve djeluje još dinamičnije i uzbudljivije nego na papiru, pa nema sumnje da će ovaj automobil koji je još dostupan i sa 2.0 dizelskim četverocilindrašem veoma brzo privući pažnju bh. kupaca, koje privlače luksuzni, dizajnerski moderni i pogonski moćni SUV automobili.
Jaguar je sarajevskoj publici predstavio i svoju raskošnu limuzinu više srednje klase, luksuzni XF 35F AWD, koji je plijenio pažnju kako jedinstvenim, elegantnim dizajnom, tako i profinjenim luksuzom kojim je prožet svaki centimetar njegovog raskošnog enterijera. Pod elegantnim poklopcem motora ovog automobila je nježno „preo” 3.0 V6 benzinski motor sa 340 KS, koji se sa svakim odlučnijim pritiskom na papučicu gasa pretvara u razjarenu zvijer sposobnu da od 0 do 100 km/h automobil težak 1.760 kg dovode za samo 5,4 sekunde.

 

Najveća brzina ovog modela elektronski je limitirana na 250 km/h. Za one koji žele preći ovaj nivo Britanci su ponudili F-Type Coupé 400 Sport AWD. Atraktivni kupe model, u posebnoj seriji sa pogonom na sve točkove „stotku” lovi za samo za 4,9 sekundi, a najveća brzina koju može postići postavljena je na 275 km/h. Svi navedeni modeli su već dostupni bh. kupcima, a više podataka o njihovim cijenama i uslovima kupovine moguće je dobiti u AC Betanija d.o.o. čiji salon se nalazi na adresi Alipašina bb. Bare-Šip u Sarajevu.

 

 

 

 

LAND ROVER PORODICA
Nakon vrhunskog guštanja u Jaguarovim modelima, prepustili smo se istinskoj pustolovini sa modelima drugog slavnog britanskog automobilskog brenda, poznatijeg po vrhunskim off-road modelima. Svu slavu ovogodišnje „The Above&Beyond Toura” sa kojima Land Rover na sličan način kao i Jaguar promoviše svoje najaktuelnije modele javnosti i potencijalnim kupcima, bez ikakve sumnje je bio Range Rover Velar. Ovaj biser britanske škole automobilskog dizajna je zračio magičnom privlačnošću i naprosto mamio sve prisutne ljubitelje Range Rovera da prvo razgledaju i provozaju njega, pa tek onda sve ostale modele. Mada je dostupan sa 2.0 dizel motorom sa 180 i 240 KS, domaćoj publici je predstavljen sa najjačim 3.0 V6 dizel motorom sa 300 KS.

 

 

Opisati ovo automobilsko savršenstvo u par redova moguće je riječima: očaravajuće dizajniran, jedinstveno luksuzan i pogonski premoćan. Mada je ljetnja sezona za nama, s puno pažnje je ispraćen i jedini evropski SUV kabriolet Range Rover Evoque Cabriolet TD4 180PS HSE Dynamic, koji je privlačio pažnju zahvaljujući i jedinstvenoj, jarko narandžastoj boji. Kao jedan od najznačajnijih ovogodišnjih noviteta za testne vožnje je u čak dvije verzije ponuđen i novi Land Rover Discovery Sport (TD4 180PS HSE i TD6 HSE Luxury). U prodajnom salonu bilo je moguće vidjeti i standardni Evoque, odnosno elitni Range Rover Sport.

Datum objave: 14/11/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook