Naslovna > Auto moto sport > Cameron Naasz sve bliži četvrtoj tituli

Red Bull Ice Cross

Cameron Naasz sve bliži četvrtoj tituli

Aktuelni svjetski prvak Cameron Naasz slavio je u Yokohami na prvoj ovosezonskoj utrci koja je nosila 1000 poena (ATSX 1000) napravivši još jedan korak ka četvrtoj tituli Red Bull Ice Cross Svjetskog prvaka. U ženskoj konkurenciji najatraktivnije klizačke discipline, Kanađanka Maxie Plante je ostvarila prvu pobjedu u karijeri...

 

Naasz je pred utrku u Japanu zaostajao za Austrijancem Lucom Dallagom u ukupnom poretku, ali je u Yokohami još jednom podigao svoju formu na viši ostavivši iza sebe u velikom vinalu Kanađane Kylea Croxalla i Stevena Coxa, te nekadašnjeg juniorskog prvaka Mirka Lahtija iz Finske. Luca Dallago je ispao nakon pada u polufinalnoj utrci i to na kontroverzan način. Prema odluci sudija, na nedopušten način ga je gurnuo Scott Croxall, koji ove sezone nastupa izvan takmičarske konkurencije. Hiljade Japanaca gledalo je napeto finale u kojem je 30-ogogodišnji Amerikanac pobijedio svjetskog prvaka iz 2012. godine Croxalla za dužinu klizaljke, dok je Cox, koji je bio favorit domaće publike, završio treći iako je u nekoliko navrata zaprijetio vodećem dvojcu.

 

 

„Zaista sam sretan, teško je osvojiti poene ove godine. Takođe mi je drago da ovaj sport dolazi u nove dijelove svijeta“, rekao je Naasz nakon svoje 20. pobjede u Ice Cross utrkama u karijeri, a druge u Yokohami. Dallago se morao zadovoljiti pobjedom u malom finalu i petim mjestom na kraju, ali u ukupnom poretku on sada zaostaje za Naaszom 300 poena, dok je Croxall 150 bodova iza Austrijanca. U ženskoj konkurenciji, Kanađanka Plante je slavila ispred sunarodnjakinje i dvostruke svjetske prvakinje Jacqueline Legere. Braniteljice naslova Amanda Trunzo iz SAD-a je završila treća, a zvijezda u usponu, Justine Zonne iz Latvije, četvrta u velikom finalu.

 

„Nevjerovatno je! Utkujem se šest godina, toliko dugo sam čekala na ovaj moment“, rekla je presretna 27-ogodišnjakinja nakon prve pobjede u karijeri. Mlada finska zvijezda Leevi Nakari pobjednik je juniorske utrke nakon što su sudije, poslije pregleda snimka, diskvalifikovale Amerikanca Jo-Jo Velasqueza zbog guranja Arhura Richalet-Chaudeura iz Francuske. Nakari je sada vodeći i u ukupnom poretku sa 25 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Richalet-Chaudeura. Utrka u ruskoj Igori, koja se trebala održati 22. februara, odgođena je za 7. mart zbog loših vremenskih uvjeta za izgradnju i održavanje leda na stazi.

 

Datum objave: 18/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook