Naslovna > Vijesti > Četvrtina Rimca prelazi u ruke Porschea

Porsche

Četvrtina Rimca prelazi u ruke Porschea

Porsche je kako se i ranije špekulisalo nastavio sa povećanjem udjela u akcije hrvatskog brenda električnih automobila, koji se sa prethodnih 15,5% popeo na 24%...

Još u junu 2018. godine Porsche je preuzeo početni udio hrvatskog brenda električnih hiper automobila sticanjem manjinskog udjela od 10%. U septembru 2019. godine procenat je porastao na 15,5%, a sada se ponovo povećava na gotovo četvrtinu, tačnije 24%. Da bi se to ostvarilo Porsche ulaže dodatnih 70 miliona eura i ističe da sa posjedovanjem 24% akcija i dalje nema kontrolni uticaj. Drugim riječima, Rimac je i dalje taj koji u potpunosti kontroliše budućnost ovog brenda.

 

 


Ranije su se pojavile glasine o tome da je Porsche preuzeo svoj ulog na čak 50%, ali izgleda da to neće biti slučaj bar ne za sada. I dalje je nejasno šta će se dogoditi sa Bugattijem, ali u raznim izvještajima pominje se da će Rimac preuzeti kontrolu nad Kompanijom iz Molsheima u zamjenu za više akcija prodatih Porscheu. Ukoliko bi došlo do ovog dogovora, velika je mogućnost da vidimo Bugattijeve hiper automobile sa električnom tehnologijom. Rimac je osnovan 2009. godine u blizini Zagreba, a sada se nalazi na samo nekoliko mjeseci od predstavljanja visoko obećavajućeg C_Two modela. Električna zvijer sa 1,900 KS debitovaće pod drugim imenom, a u kompaniji obećavaju ubrzanje od 0-100 km/h za manje od 2 sekunde. Prva godina proizvodnje u vidu 150 automobila prodata je i prije premijere.

Datum objave: 08/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook