Naslovna > Automobili > Dodge > Charger > Charger i Challenger sa 2,8 KS

Dodge

Charger i Challenger sa 2,8 KS

Kako bi minimalizovao mogućnost krađe najljućih verzija Chargera i Challengera, Dodge je ponudio vlasnicima sigurnosni sistem, koji redukuje snagu monstruma na svega 2,8 KS...

Dodge Charger i Challenger spadaju u kategoriju najkradenijih vozila u Americi, još ako se radi o Hellcat izdanjima sa monstruoznim motorima, onda je siguran bijeg od nadležnih organa zagarantovan. U SAD-u svakodnevno se krade više od 150 automobila, i često meta znaju biti baš Dodgeove moćne mašine. Svjesni toga u kompaniji, vlasnicima su ponudili sigurnosni sistem koji će uveliko spriječiti krađu Dodgeovog dvojca. Naime, ako bi potencijalni kradljivac ušao i pokrenuo automobil, na raspolaganju će mu biti samo 2,8 KS i 30 Nm obrtnog momenta, što je ispod prosječne kosilice za travu.

 

 


Dodge ovaj sistem nudi besplatno vlasnicima Chargera i Challengera, a s obzirom da se radi o softverskoj nadogradnji, moguće ju je izvršiti na sve modele sve do 2015. godine. Međutim, opcija nije dostupna za sve verzije, nego isključivo na one sa 6,4-litrenim Hemijem ili 6,2-litrenim Hellcatom. Tako na primjer svi vlasnici 5,7-litrenog Hemija ili V6, koji i čine veliku većinu prodaje Chargera i Challengera, neće imati ovu nadogradnju na raspolaganju. Sekundardni sistem zaštite koristi jednostavnu četverocifrenu sigurnosnu šifru u kombinaciji sa Dodgeovim Uconnect 4C infotainment sistemom. Sistem će vlasnicima biti dostupan krajem drugog kvartala 2021. godine.

Datum objave: 25/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook