Naslovna > Automobili > Nissan > IMx KURO Concept > Daleka budućnost ili stvarnost?
FOTO GALERIJA (21)

Nissan IMx KURO concept

Daleka budućnost ili stvarnost?

IMx Kuro debituje sa novom Nissanov B2V (Brain-to-vehicle) tehnologijom, koja razumije i interpretira signale iz vozačevog mozga kako bi pomogla vožnji.

Nissin IMx smo vidjeli na Tokyo Motor Show još u oktobru 2017. godine. I, dok smo mislili da Japanci ne mogu popraviti već upečatljiv koncept, oni su upravo to uradili. Za početak, Kuro znači "crno" na  japanskom. Vizuelno, Kuro ne izgleda drugačije osim nove tamnosive boje, crnih točkova i ažurirane maske. Ali, dizajn je sekundarni, jer ono što je zaista zapanjujuće je tehnika koja se nalazi ispod izdužene karoserije. Tehnologija radi na dva principa a prvi je predviđanje akcije vozača, hvatajući znakove da će mozak vozača pokrenuti pokret poput okretanja volana ili guranja pedale gasa. Druga smjernica je otkrivanje i procjenjivanje neprijatnosti koje doživljava vozač, nakon čega vještačka inteligencija može promeniti konfiguraciju ili stil vožnje kada je u autonomnom načinu.

 

 

Dakle, ono što Nissan tvrdi jeste da automobil može pomoći akcijama čim jednostavno razmislite o tome! IMx može okrenuti točak ili usporiti automobil za 0.2 do 0.5 sekunde brže od vozača. Prema navedenom, vozač nosi uređaj koji mjeri moždane talase, koje zatim analiziraju računari automobila, a omogućeno je da vozač odluči pustiti IMx pogon da radi potpuno sam. U tom slučaju, Nissan  autonomni ProPILOT tech će povući upravljač i pomjeriti sjedišta, tako da se vozač može istegnuti malo i opustiti. Koncept je potpuno autonoman, što znači da vas može odvesti na aerodrom, naći parking mjesto, spojiti se na mrežu i napuniti baterije, a onda doći i pokupiti vas kad se vratite. I sve će to učiniti bez zagađivanja životne sredine. Ovaj EV automobil pogonjen je parom električnih motora koji razvijaju 320kW (435PS) snage i 700Nm obrtnog momenta. Slično kao koncept prikazan u Tokiju, Kuro takođe dobija nevjerovatni 600 kilometara domet sa jednim punjenjem.
Nešto poput KITT legendarnog automobila koje vozi Knight Rider. I mislili ste da je budućnost daleko...
 

Datum objave: 10/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook