Naslovna > Tehnika > Dijagnostika preko telefonske aplikacije

Škoda

Dijagnostika preko telefonske aplikacije

Škoda je završila sa ispitivanjem nove aplikacije za pametne telefone za koju se smatra da bi mogla olakšati posao serviserima u Škodinim zastupništvima...

Aplikaciju pod nazivom Škoda Sound Analyzer je vlastiti proizvod češkog automobilskog brenda i predstavlja jednostavan dijagnostički alat koji upozorava na potencijalne greške i kvarove u automobilima jednostavnim osluškivanjem rada motora.

 

 

Prema riječima proizvođača, ovaj sistem je tako osjetljiv da se pomoću njega može čuti i najmanja nepravilnost u radu motora na „leru“ i na licu mjesta predložiti niz adekvatnih zahvata.

 

Aplikacija snima zvuk i upoređuje ga sa nizom kontrolnih snimaka „zdravih“ Škodinih vozila. Može primjetiti odstupanja u zvučnim signalima i koristi algoritam kojim serviseru prelaže najbolji način djelovanja. Audio fajl se pretvara u spektrogram, vizuelni prikaz akustičnog signala, i kao takav se upoređuje sa kontrolnim skupom za odstupanja u uzorku spektrograma.

 

Prema tvrdnjama Škode, ovaj sistem je tačan preko 90%, a ne radi samo na problemima sa pogonom. Po svemu sudeći, aplikacija Sound Analyzer takođe može da upozori na kvarove u upravljačkom sistemu, mjenjaču, pa čak i u kompresoru klima uređaja. Škoda obećava da će ovaj sistem uskoro moći da ponudi i još više opcija.

 

Testiranje aplikacije traje od juna 2019. godine na 14 evropskih tržišta u kome je učestvovalo ukupno 245 predstavništava i servisnih centara Škode.

Datum objave: 09/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook