Naslovna > Automobili > Bugatti > Chiron > Do krajnjih granica izdržljivosti

Bugatti Chiron

Do krajnjih granica izdržljivosti

Najimpresivnija testna staza na svijetu omogućava Bugattiju da izvuče maksimum iz svojih modela...

Testni poligon Nardo u Apuliji, Italija predstavlja jedno od najimpresivnijih prostranstava na svijetu, koji nudi automobilima mogućnost da pređu masivnu 12,6 kilometara dugu stazu i mogućnost testiranja više opcija i sposobnosti automobila. Širok obim mogućnosti testiranja savršeno je mjesto za Bugattija da testira svoja dva najnovija „aksesoara“ u Chiron liniji. Sa suprotnih strana Bugattijevog spektra se nalaze Chiron Super Sport 300+, koji je napravljen za velike brzine i Chiron Pur Sport koji je orijentisan na upravljivost i agilnost tokom vožnje. Bugatti je poslao po četiri modela od svake varijante Chirona i tim od 37 članova koji su proveli četiri sedmice testirajući ove automobile do krajnjih granica. Količina prikupljenih podataka je impresivna. Samo za manja podešavanja Chironove ECU jedinice je prikupljeno devet gigabajta podataka koji predstavljaju „vrh ledenog brijega“.

 

 

 

Kada je riječ o razvoju hiper automobila koji su namijenjeni unapređenju i poboljšanju ioneko već impresivnih performansi, potrebno je dosta „finog“ podešavanja i korekcije parametara. Bugattijevi inžinjeri proveli su dosta vremena dotjerujući i nadgledajući termodinamiku kritičnih komponenti. Motor i transmisija u Chiron Super Sport 300+ između ostalog moraju biti stabilni i pouzdani i pri najvećoj mogućoj brzini.

 

Ove visoko fokusirane verzije Bugatti Chirona pokazuju koliko je fleksibilna i izdržljiva njihova platforma, a ujedino i šta se sve može postići inžinjerskim fokusiranjem na jedinstveni cilj. Većini ljubitelja performansnih automobila predstavlja veliko zadovoljstvo vidjeti oba serijska modela Chiron u akciji kako bi se utvrdilo Bugattijevo veliko inžinjersko dostignuće.

Datum objave: 08/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook