Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Dobila titulu najboljeg gradskog automobila na svijetu

Toyota Yaris Cross

Dobila titulu najboljeg gradskog automobila na svijetu

Toyota Yaris Cross odabran je s početnog popisa od pet automobila iz cijelog svijeta, a zatim s užeg popisa od tri finalista kako je objavljeno 15. marta...

Yaris Cross okrunjen je kao „World Urban Car of theYear 2022“ na prestižnoj svjetskoj dodjeli nagrada za automobil godine uživo na Sajmu automobila u Njujorku.  Žiri od 102 ugledna međunarodna automobilska novinara iz 33 zemlje odabrao je finaliste tajnim glasanjem na temelju njihove ocjene svakog vozila koje je ispunjavalo uslove ulaska u izbor. Prva tri finalista na svijetu za 2022. godinu u kategoriji gradskih automobila bili su Opel Mokka, Toyota Yaris Cross i Volkswagen Taigun.

 

 

 


„Počašćeni smo dobiti nagradu „World Urban Car“. Naš temelj je oduvijek bio stvaranje dobrih kompaktnih automobila, a ta nas je filozofija vodila da razvijemo Yaris Cross kao kompaktni automobil s prostranim prtljažnim prostorom, kao i dovoljno snage i ekonomičnosti. U budućem radu, koristićemo ovu nagradu kao motivaciju dok nastavljamo razvijati visokokvalitetne automobile koji mogu zadovoljiti potrebe naših kupaca i promovisati ekološki prihvatljiva vozila koja mogu pomoći u smanjenju emisije CO2.“ - rekao je glavni inženjer Takatomo Suzuki, Toyota Compact Car Company.

 


Vozila koja ispunjavaju uslove za World Urban Car moraju se proizvoditi u količinama od najmanje 5000 jedinica godišnje i moraju biti u prodaji na najmanje dva velika tržišta (Kina, Evropa, Indija, Japan, Koreja, Latinska Amerika, SAD) na najmanje dva odvojena kontinenta u određenom trenutku u razdoblju od 1. januara 2021. do 30. marta 2022. Vozila moraju imati maksimalnu dužinu od 4,20 metara i biti odobrena za vožnju na javnim cestama.

Datum objave: 16/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook