Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Dolaze novi modeli iz Ioniq serije

Hyundai

Dolaze novi modeli iz Ioniq serije

Hyundai je najavio nove električne modele kojim će proširiti svoju Ioniq gamu. Radi se o limuzini Ioniq 6 koja je najavljena za 2022. godinu i SUV-u sa tri reda sjedišta Ioniq 7 koji bi se od 2024. godine trebao suprotstaviti električnim SUV-ovima poput Teslinog Modela X...

Korejski proizvođač je potvrdio da će proširiti svoju Ioniq gamu sa još dva modela. Limuzina Ioniq 6 bi trebala biti bazirana na konceptnom modelu Prophecy, a navodi se da će serijski model ostati vrlo sličan konceptu. Predstavljanje limuzine je najavljeno za 2022. godinu. O SUV-u Ioniq 7 se još uvijek ne zna mnogo, osim činjenice da će imati tri reda sjedišta i biti baziran na E-GMP platformi kao i svi ostali električni automobili korejskog proizvođača. To znači da će vjerovatno dijeliti električne agregate sa nedavno predstavljenim Ioniq 5 hatchbackom. U najsnažnijoj trenutno dostupnoj varijanti se nalaze dva motora, po jedan na svakoj osovini, koji obezbjeđuju 305 KS i 605 Nm obrtnog momenta.

 

 


Očekuje se i Hyundaijeva 800-voltna arhitektura dostupna sa paketima baterija od 58 i 73 kWh i punjenjem od 10 do 80 posto koje bi pri idealnim uslovima i sa brzim punjačem od 350 kW trajalo svega 17 minuta. Sa svojih sedam sjedišta, Ioniq 7 će biti namijenjen porodičnim kupcima, a električna platforma bi trebala osigurati bolju ponudu prostora u odnosu na rivale sa unutrašnjim sagorijevanjem ili hibridnim pogonom. Pretpostavlja se da će veliki broj elemenata enterijera takođe biti preuzet sa Ioniq-a 5, uključujući kontrole klima uređaja, 12.3-inčne ekrane digitalne instrument table i infotainment sistema i sjedišta napravljena od ekološki prihvatljivih materijala. Predstavljanje SUV modela su u Hyundaiju najavili za 2024. godinu.

Datum objave: 27/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook