Naslovna > Auto moto sport > Dominacija Audija

24 sata Le Mans

Dominacija Audija

Ovogodišnja utrka 24 Sata La Mans prošla je u apsolutnoj dominaciji Audija, jer su modeli ovog branda došli do prvog, drugog, trećeg i petog mjesta

Drugu godinu uzastopno i jedanaesti put u posljednjih 13 godina, Audi obilježava utrku 24 sata Le Mans sa svojim R18 e-tron quattro. No, ova pobjeda je posebna i ostat će posebnim slovima upisana u historiju ovog takmičenja, s obzirom da je pogon pobjedničkog modela Audija ove godine bio hibridni, a uz ime modela naći će se imena i trojice vozača Andre Lotterer, Marcel Fassler i Benoit Treluyer.

 

Drugo mjesto pripalo je  Audiju e-tron s posadom Tom Kristensen, Allan McNish, Dindo Capello, dok je treći Audi na postolju bio  Audi R18 Ultra koji umjesto hibridnog pogona ima moćni dizelski motor, a njime su upravljali Mike Rockenfeller, Oliver Jarvis i Marco Bonanomi. Potpunu dominaciju Audija ove godine prekinula je Toyota, tačnije Rebellion Racing Lola Toyota tim čiji je jedan od vozača bio slavni Nick Heifieldm koji je odličnom vožnjom doprinijeo osvajanje četvrtog mjesta. Ostale dvije ekipe Toyote napustile su utrku prije vremena, a Anthony Davidson imao je spektkularan let nakon sudara sa Ferrarijem, no na sreću sve se dobro završilo. Zanimljivo je da je i peto mjesto pripalo Audiju sa posadom Gene, Dumas i Duval. Pisali smo o tome da je Nissanov DeltaWing, baš kao i dvije Toyote, nakon sudara morao napustiti utrku. Ovogodišnju utrku pored staze pratilo je oko 250.000 ljudi. 

Datum objave: 17/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook