Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > Dragulj na prodaju za 2,2 miliona dolara

Porsche 911 RSR

Dragulj na prodaju za 2,2 miliona dolara

Nevjerovatan dio automobilske i trkačke istorije našao se na prodaju, a dolazi sa primjesama kontroverze jer je bio u vlasništvu međunarodnog narkodilera Pabla Escobara...

Porsche 911 RSR koji je nekada bio u vlasništvu narkobosa Pabla Escobara, našao se na tržištu i to po nevjerovatnoj cijeni od 2,2 miliona američkih dolara. Njemački sportski automobil dizajniran je i napravljen za ,,all-star“ takmičenje IROC (International Race of Champions) 1974. godine, a dodijeljen je bivšem vozaču Formule 1 Emersonu Fittipaldiju. Posljednji put ovaj specijalni Porsche se vozio na Daytoni 24 Hours 1978. godine, nakon čega se probio to Kolumbije, gdje je završio u rukama narkodilera Pabla Escobara.

 

 


Kralj kokaina ga nije koristio isključivo kao kolekcionarski primjerak, nego ga je vozio za utrkivanje u Kolumbijskom Copa Renault 4 takmičenju, gdje je završio na drugom mjestu nakon 4 trke. Escobar je ovaj sportski model preuredio za potrebe takmičenja i to sa Porsche 935 proširenom karoserijom. Nakon Escobarove smrti, Porsche 911 RSR je otišao u skladište te je vraćen u SAD, gdje je dobio originalni IROC Fittipaldijev izgled. Nepotrebno je reći da je ovaj model sam po sebi dovoljno unikatan, a kada se tome doda činjenica da je bio u vlasništvu narkobosa Pabla Escobara to znači da će budući kupac morati izdvojiti čak 2,2 miliona američkih dolara.

Datum objave: 10/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook