Naslovna > Automobili > Rolls-Royce > Ghost > Duh luksuza na britanski način
FOTO GALERIJA (7)

Rolls-Royce Ghost

Duh luksuza na britanski način

Nova generacija najuspješnijeg modela kompanije Rolls–Royce je predstavljena i čeka narudžbe...

Predstavljeni Rolls-Royce Ghost je od „temelja do krova“ novi automobil koji se bazira na aluminijumskoj platformi komapanije na kojoj su izrađeni modeli Phantom i Cullinan. Uprkos početnim zahtjevima kupaca za manjim modelom, nova generacija Ghosta je veća od svog prethodnika. Ukupna dužina je porasla za 89 mm, a širina je veća za 30 mm od modela prethodne generacije.

 

 

Ispod poklopca motora je dustupna samo jedna pogonska jedinica: 6,7-litarski V12 twin-turbo agregat od 571 KS koji je postavljen odmah iza prednje osovine kako bi se dobila savršena raspodjela mase u omjeru 50/50. Ova pogonska jedinica je uparena sa osmostepenim automatskim mjenjačem koji prenosi ukupnu snagu na sva četiri točka pri 850 Nm obrtnog momenta. Ovo je dovoljno da „potjera“ automobil od 2.490 kg od nule do 100 km/h za 4,8 sekundi. Zvanična potrošnja goriva iznosi oko 15 litara na pređenih 100 kilometara, a emisija CO2 iznosi 347-358 g/km.

 

 

 

Ghost po prvi put dobija upravljanje sa sva četiri točka, koje je osmišljeno kako bi se smanjio krug okretanja vozila i poboljšala upravljivost. Kako bi se unaprijedio kvalitet vožnje to je i novi sistem ovjesa pod nazivom Planar Suspension System. Ovaj sistem funkcioniše uporedo sa kamerama na vjetrobranskom staklu koje očitavaju površinu ceste i u skladu sa očitavanjima podešavaju ovjes.

 

 

 

 

 

Vrata na novom Ghostu su potpuno automatizovana: jednostavno se povuče kvaka i sačeka se da se vrata otvore, dok se samo jenim pritiskom na dugme zatvaraju. Na vrat, krov, prozore sa dvostrukim staklom i unutrašnjost pneumatika dodato je više od 100 kg zvučne izolacije kako bi automobil bio što tiši u toku vožnje. Profinjenost u tom smislu ide do te mjere da su cijevi za klimatizaciju polirane kako bi zvuk bio što tiši u toku rada. Oko 20 stavki dodatne opreme se nalazi u kabini, mada zahvaljujući odjelu za personalizaciju vozila, najvjerovatnije neće postojati dva ista Ghosta na tržištu u pogledu dodataka...

Datum objave: 05/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook