Naslovna > Automobili > Fiat > Panda > Dva koraka bliže ka elektrifikaciji
FOTO GALERIJA (10)

Fiat Panda i Fiat 500 Hybrid

Dva koraka bliže ka elektrifikaciji

Sa dva najnovija hibridna modela Fiat se dodatno približio proizvodnji potpuno električnih modela, koji bi prema e-Mobility strategiji trebalo da budu finalizovani u bliskoj budućnosti...

 

Kako bi svoja dva najpopularnija mala gradska automobila, modele 500 i Panda, koji su u 2019. godini širom Evrope prodati u više od 400.000 primjeraka, učinio još prihvatljivijim, Fiat ih je nedavno ponudio sa najsavremenijom lakom hibridnom tehnologijom. Podsjećamo da je 2020. godina od strane Fiata označena kao početak značajne afirmacije hibridnog i električnog pogona u njegovim vozilima, što je uostalom i suština njegove e-Mobility strategije za budućnost. Sa dva nova hibridna automobila italijanski proizvođač napravio je korak bliže ka njihovoj potpunoj elektrifikaciji. U Fiatu ističu da su hibridne verzije modela 500 i Panda do sada najefikasnije i najčistije u njihovim pogonskim gamama, te da kao takve predstavljaju idealan izbor za transport u urbanim sredinama.

 

 

Za pogon hibridnih modela Fiat je ponudio kombinaciju svog novog i najsavremenijeg trocilindarskog 1,0-litarskog FireFly motora i BSG 12-voltnog starter generatora, koji u zajedništvu raspolažu sa pogonskim potencijalom od 70 KS. U Fiatu kao najveći kvalitet ove kombinacije ističu činjenicu da su prosječna potrošnja i emisija CO2 smanjeni za čak 30% u odnosu na standardni 1,2-litarski četverocilindarski benzinski motor sa 69 KS. Italijanski hibridi karakteristični su po veoma skladnom radu start stop sistema, koji je u potpunosti lišen neugodnih vibracija. Velika prednost hibridne kombinacije je činjenica da ona zadovoljava najstrože Euro 6D Final standarde o emisiji štetnih gasova. To u praksi znači da je hibridnoj Pandi, odnosno modelu 500 omogućen pristup najurbanijim sredinama i centrima gradova, koji imaju trenutno najrigoroznije ekološke propise. U mnogim evropskim metropolama ovakvi automobili mogu da računaju i na određene povlastice kao što su jeftinije parkiranje, ali i poreske olakšice prilikom registracije.

 

 

 

U odnosu na ostatak game Fiatovi hibridni modeli s vana se prepoznaju po specifičnoj zelenoj boji. Na zadnjem dijelu nalaze se i hromirani natpisi sa nazivom Hibrid, a na B stubu je i stilizovani logotip koji simbolizuje dvije kapi rose. Podsjećamo da je rosa uzeta kao zaštitni znak Fiatovog hibridnog programa, jer je prirodna pojava koja asocira na zoru, odnosno početak nove električne ere za italijanskog proizvođača. I dok je kao promotivna hibridna Panda odabran  dizajnerski najatraktivniji Cross model, Fiat 500 je zastupljen sa uzbudljivim kabrioletom, koji je karakterističan po električno sklopivom platnenom krovu, te 16-inčnim aluminijumskim naplacima sa dvadeset krakova koji stvaraju jedinstven vizuelni efekat pri okretanju. U duhu čiste hibridne tehnologije opremljeni su i enterijeri oba Fiatova modela koji su karakterističnim po zelenim dekoracijama, digitalnim instrumentima i sjedištima sa presvlakama od specijalne mješavine reciklirane plastike, koja je u procentu od 90% prikupljena na kopnu, a preostalih 10 na moru. Hibridni Fiat 500 i Panda će kupcima širom Evrope u promotivnim Lounch Edition verzijama biti dostupni od polovine februara 2020. godine kada će biti poznate i njihove pojedinačne cijene.

 

Datum objave: 14/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook