Naslovna > Teme > Dva miliona vozila proizvedenih u Evropi

Evropska proizvodnja Kije

Dva miliona vozila proizvedenih u Evropi

Za devet godina, koliko radi Kijina tvornica u Slovačkoj, proizvedeno je dva miliona novih vozila, odnosno 222.222 godišnje …

 

Nakon što je u 2014. godini proizvela 323.000 vozila i 493.000 motora u prvoj evropskoj tvornici, u slovačkoj Žilini, Kia je nedavno ostvarila još jedan pažnje vrijedan rezultat. Naime, od 2006. godine, kada je počela sa radom, prva i za sada jedina Kijina evropska tvornica je do četvrtog mjeseca 2015. godine na evropskom tlu proizvela dva miliona vozila. Podsjećamo da je Kijina fabrika u Žilini jedna od najmodernijih na svijetu, te da automobili proizvedeni u njoj drže čak 56 odsto udjela u ukupnoj evropski prodaji. U ovoj fabrici proizvode se tri verzije Cee´d porodice. Tačnije, riječ je o njegovim hatchback, kupe i karavanskim modelima. Sa Cee´dom proizvodne trake u Slovačkoj dijeli i Kijin kompaktni SUV Sportage, koji je ujedno i najprodavaniji model korejskog proizvođača u Evropi. U puno manjim, ali ništa beznačajnim serijama, proizvode se i mali gradski monovolumen Venga, te atraktivni sportski kompakti Cee´d GT i Pro Cee´d GT.

 

 

Jubilarno dvomilionito vozilo, koje je izašlo iz fabrike u Žilini, bio je sportski Kia Pro Cee´d GT u metalik bijeloj boji “Deluxe White”. U ovo vozilo je ugrađen i 1.6 T-GDI turbobenzinac sa 204 KS, koji je takođe proizveden u Slovačkoj. Automobil je namijenjen belgijskom tržištu, a srećni kupac jubilarnog modela od Kije će biti počašćen adekvatnim poklonom. Podsjećamo da se u slovačkoj fabrici, osim za Kiju, proizvode i pogonski agregati za bratski Hyundai. U izradi automobila i agregata se koriste najsavremenija tehnološka rješenja i procesi, koji omogućavaju Kiji da bude sigurna u visok kvalitet njenih automobila, što na najbolji način potvrđuje i rekordna sedmogodišnja fabrička garancija (150.000 km) na evropskom tržištu. Kijini modeli proizvedeni u Slovačkoj plasiraju se na 76 tržišta Evrope i Rusije.

Datum objave: 17/07/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook