Naslovna > Auto moto sport > Eklston ponovo ima kontrolu

Formula 1

Eklston ponovo ima kontrolu

Sudski postupak koji se vodio protiv Bernija Eklstona konačno je okončana, a prvi čovjek Formule 1 ponovo kontroliše to takmičenje …

Kako je bio tužen zbog mita Eklston je odlučio da ove godine odustane od članstva u upravnom odboru kompanije koja koja kontroliše F1, sve dok se ne završi suđenja. Kako bi slučaj zatvorio Eklston je iskeširao 100 miliona dolara nagodbe. Nakon suđenja Berni Eklston se vratio u  Uprvni odbor, saopštila je investiciona grupa CVC Capital Partners,koja je trenutno većinski vlasnik dionica u F1. Takođe su iz ove grupe naveli da će od januara dobiti dva nova direktora, pošto će funkcije preuzeti nekadašnji predsjednik Ferarija Luka di Montezemolo i nekadašnji izvršni direktor kompanije Dijađeo Pol Volš, koja se bavi pićima.

 

Eklston je svoje pozicije u F1 izgradio tokom sedamdesetih godina, a pomogao je i stvaranju Udruženja konstruktora Formule jedan, koja kontroliše poslovnu stranu takmičenja, među kojima i prodaju televizijskih prava. Ova kompanija postala je poslije poznata kao Formula One Management. Uvijek je uspjevala zadržati dominantnu kontolu nad "najbržim cirkusom" iako je tokom godina redovno ulazila u sukobe sa timovima oko finansija.

 

Datum objave: 25/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook