FOTO GALERIJA (15)

2019 Jaguar I-Pace EV

Britanski proizvođač Jaguar je zvanično prikazao novi I-Pace , i za sada je najneknvencionalniji automobil ovog proizvođača.

Ovaj model označava početak nove ere za kompaniju i u tržišnu bitku ulazi protiv električnih automobila Tesla Model X, Mercedes EQ C i Audi e-tron quattro. I-Pace EV je opremljen sa dva električna motora (po jedan na svakoj osovini) i baterijskim modulom izrađenim od 432 litijum-jonske ćelije ukupnog kapaciteta 90 kWh. Očekivani domet sa jednim punjenjem je negdje oko 480 km, a naglašeno je da će nakon samo 45 minuta brzog punjenja baterije biti dopunjene na 80% početnog kapaciteta, dok na standardnom kućnom punjaču vrijeme punjenja iznosi 7 sati. Zahvaljujući kompaktnoj instalaciji elektro-motora i baterijskog modula, I-Pace nudi 656 l prtljažnog prostora i ravan pod u unutrašnjosti putničke kabine.

 


Snaga je deklarisana na 395 KS i 696 Nm obrtnog momenta, a iz Jaguara tvrde da je ubrzanje do 100 km/h bolje od konkurenata i da traje samo 4.5 sekunde. Početak prodaje Jaguara I-Pace zakazan je krajem ove godine, a cijena ovog modela na tržištu Velike Britanije je 58.995 funti.

Datum objave: 08/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook