Naslovna > Automobili > Chevrolet > Corvette > Električna Corvette postavila novi rekord u brzini

Corvette

Električna Corvette postavila novi rekord u brzini

Američka kompanija Genovation Cars preradila je serijsku Corvette u potpuno električni automobil. Postavljanje novog brzinskog rekorda otkriva da tamošnji inženjeri znaju šta rade.

Genovation Cars uzeo je serijsku Corvette Z06 koja iz fabrike dolazi sa ogromnim 7.0 litrenim V8 benzinskim motorom izlazne snage 505 KS. Poslije vađenja SUS motora ugrađen je set od 44kWh baterija i dva elektromotora. Na valjcima je izmjerena ukupna snaga od 600 KS i 637 Nm obrtnog momenta dostupnog u cijelom radnom režimu. U principu, baš je kontinuirana isporuka maksimalnog obrtnog momenta najveća prednost elektromotora pred SUS motorima.
Iznad osovina postignut je idealan raspored mase u odnosu 50/50% što fantastično utječe na vozne osobine u graničnim područjima.

 


Pred službenim licima električna je Corvette postigla 300 km/h čime je postavila novi rekord u klasi EV vozila.
Kao glavni konkurent navodi se Rimac Concept One iz Hrvatske. Oni obećavaju maksimalnu brzinu od 354 km/h koja još nije verifikovana. Nedavno je fabrika iz Sesveta kraj Zagreba postavila video na kojem se vidi ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 3 sekunde...

Datum objave: 29/07/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook