Naslovna > Automobili > Volkswagen > Beetle > Električna reinkarnacija

VW e-Beetle

Električna reinkarnacija

Volkswagen je za brojne klasične modele patetntirao nove nazive sa prefiksom „e“, što sugeriše na električnu „reinkarnaciju“ nekoliko čuvenih istorijskih modela...

Tokom juna i jula ove godine, VW Grupa je podnijela prijave za regsitraciju imena e-Karmann, e-Kubel, e-Golf Classic, e-Beetle i e-Safari. Naravno, ova prijava ne znači da će svi nabrojeni modeli biti proizvedeni, ali ipak postoji presedan: u septembru prošle godine registrovan je naziv e-Kafer (buba), a na prošlogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu prikazan je potpuno električni model VW Bube kabriolet upravo pod tom oznakom.

 

 

 

Što se tiče e-Kafera, za izradu nije zaslužan isključivo VW, već stručnjaci za konverziju klasičnih u električne automobile iz kompanije eClassics. Službeni odjel VW Group Components isporučuje nove eletrične pogonske sklopove kompaniji eClassics. Ista kompanija, čije je sjedište izvan njemačkog grada Stuttgarta, je takođe izradila e-Bulli – Type 1 Samba Bus sa nultom emisijom izduvnih gasova.

 

 

 

 

 

Oba modela su opremljena pogonskim sklopom iz najnovijeg VW e-Up! koji čini električni motor od 82 KS uparen sa baterijom od 36,8 kWh. Ovaj pogonski sklop omogućava električnoj Bubi autonomiju od oko 200 kilometara.

 

 

 

 

 

 

 

Pored klasičnih VW modela namijenjenih za električnu konverzaciju, čelnici VW Grupe su ranije sugerisali kako bi još istorijskih modela, kao što je Porsche 356, moglo doživjeti sličnu „električnu“reinkarnaciju. U svakom slučaju veoma interesantna ideja...

Datum objave: 05/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook