Naslovna > Automobili > Ford > Transit > Električni kombi sa dosegom od 350 km

Ford E-Transit

Električni kombi sa dosegom od 350 km

Ford je nedavno najavio potpuno električno izdanje najvećeg komercijalnog vozila kompanije, modela Transit koji će se najprije naći na američkom tržištu, a nešto kasnije i širom svijeta…

Jedan od najpoznatijih automobila u segmentu lakih komercijalnih vozila svakako je Fordov Transit koji je bogatu istoriju započeo još prije 55 godina. Kako bi održao reputaciju te izašao u susret modernim potrebama korisnika, Ford je za svoj legendarni kombi pripremio i potpuno električno izdanje. E-Transit će se najprije naći na američkom tržištu i to već od naredne godine, dok je debitovanje u ostatku svijeta predviđeno za 2022. godinu.  Ovaj kombi je dio Fordove politike investiranja u električna vozila među kojima je E-Transit u planu odmah iza posebno iščekivanog Mustanga Mucha E.

 

 


E-Transit će kupcima biti ponuđen u 25 konfiguracija koje uključujući dvije visine i tri dužine u varijantama furgon, dupla kabina ili šasija. Pogon će se putem elektromotora snage 198 kW (269 KS) prenositi na zadnju osovinu, a sam motor će se napajati iz baterijskog bloka kapaciteta 67 kWh smještenog u podu zadnjeg dijela vozila. Prema WLTP-u, ovaj sklop bi trebao biti dovoljan za doseg od 350 km. Što se tiče brzine punjenja, kako tvrde u Fordu, svega 10-ak minuta na brzom punjaču omogući će oko 50 kilometara vožnje, dok je putem najsporijeg kućnog punjača potrebno oko osam sati da se baterije napune. Sa vanjske strane, E-Transit zadržava dizajn standardnog modela, a razlikovaće se sa plavom maskom hladnjaka i nekoliko novih oznaka. Što se tiče enterijera, u centru pažnje je 12-inčni multimedijalni sistem koje je dio standardne opreme svih električnih izvedbi. Već sada su počele narudžbe, a prvi modeli će kupcima na američkom tržištu biti isporučeni sljedeće godine po početnoj cijeni od 45,000 američkih dolara.

Datum objave: 16/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook