Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Električni SUV će biti lansiran 2022. godine

Mercedes-Benz EQE

Električni SUV će biti lansiran 2022. godine

Mercedes je najavio da će sljedeće godine lansirati čisto električni terenac EQE, u skladu sa prethodno predstavljenom strategijom širenja palete električnih vozila...

Najavljeni model neće biti najveći Mercedesov električni SUV kojeg ćemo vidjeti u narednim godinama. Međutim biće jedno od „najkrupnijih“ električnih vozila kompanije, dimenzija većih od EQC-a, ali manjih od EQA i EQB SUV-ova, čije predstavljanje još čekamo. Novi EQE dolazi u dva oblika, u velikom salonu i SUV-u. Prototipi oba modela špijunski su testirani, pokazujući da će dva automobila dijeliti gotovo identičan prednji kraj. Teška kamuflaža otežava prepoznavanje finih detalja, ali jasno je da će EQE modeli imati vitke LED farove koji se stapaju u rešetku s jednim okvirom. Idući od prednjeg ka zadnjem dijelu, SUV poprima tradicionalnije proporcije 4x4. U poređenju sa EQC-om, promjene u dizajnu uključuju tvrđi poklopac motora, duži međuosovinski razmak i nazad savijeniju kabinu.

 

 

 

 

 

 

 


EQE će koristiti EVA2 platformu kao kod EQS limuzine. Razlikujući se tako od EQC modela, koji koristi modifikovanu verziju GLC-ove platforme a ne namjensku električnu arhitekturu. Platforma EVA2 visoko je modularna, a očekuje se da će Mercedes lansirati širok raspon pogonskih agregata i opcija baterija u čitavom opsegu EQE. U stvari, njemačka marka već je prijavila zaštitne znakove za čitav niz znački, od EQE 300 do EQE 600. Šasija je napravljena od mješavine čelika, aluminijuma i karbonskih vlakana kako bi se smanjila težina, a trebala bi biti u stanju smjestiti baterijski paket od 100kWh.  Ovakva baterija bi omogućila putovanje do 430 milja. Međutim, gotovo je sigurno da će se ista pojaviti u ekskluzivnijim modelima, jeftinije verzije će biti opremljene baterijom manjeg kapaciteta i smanjenim dometom. Pored osiguranja da EQE može primiti veliku bateriju, Mercedes je takođe dao prednost ultrabrzom punjenju. EQE bi trebao biti u mogućnosti da se puni brzinom od 350 kW, što će omogućiti 80%  punjenja baterije za oko 20 minuta. Kompanija se takođe udružila s dobavljačima kao što su Ionity i Shell Recharge kako bi svojim budućim EV vozačima omogućila lak pristup stanicama za brzo punjenje.

Datum objave: 26/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook