Naslovna > Vijesti > Evolucija Kijine najprodavanije limuzine

Kia K5

Evolucija Kijine najprodavanije limuzine

K5 dolazi sa novom agresivnom fastback linijom...

Pored uočljivih promjena u dizajnu, nova Kia nudi i opcije pogona na sva četiri točka uz standardni prednji pogon. U Južnoj Koreji i Sjevernoj Americi, najavljeni su 1.6 T-GDi benzinski motori maksimalne snage od 180 KS sa obrtnim momentom od 256 Nm, dok će Kia K5 GT varijanta biti dostupna u Sjevernoj Americi sa 2.5 T-Gdi turbobenzinskim motorima od 290 KS i 422 Nm obrtnog momenta. Svi motori standardno imaju 6-stepene ili 8-stepene automatske mjenjače. Tehnologija upravljanja ventila (CVVD) reguliše vrijeme otvaranja i zatvaranja ventila poboljsavajuci performanse za 4%, smanjujući potrošnju goriva za 5% i umanjujući emisiju za čak 12%.

 


U odnosu na prethodnika K5 je niži za 20 milimetara (sada 1.445 mm), duži za 50 mm (4.905 mm), širi za 25 mm (1.860 mm) i ima 45 milimetara duži međuosovinski razmak (2.850 mm). Povećane horizontalne dimenzije i smanjena visina daju mu veću stabilnost na cesti naglašavajući njegov sportski karakter. Raspoloživi će biti 16, 17 ili 18-inčni aluminijski naplatci i različite boje karoserije.

 


K5 nudi mnoštvo režima rada: Smart, Comfort, Eco, Sport i Custom, koji mijenjaju način iskorištenja goriva nudeći drugačiji odaviz vozila na vozačeve komande. U ponudi se nalaze i sistem za glasovne komande, na dodir osjetljivi 10.25-inčni multimedijalni displej sa navigacijom, opcija sa 12.3-inčnim digitalnim mjeračima, 8-inčni head-up ekran, koji projektuje putne informacije na staklu ispred vozača, audio sistem BOSE sa 12 zvučnika. Kijin ADAS paket sa sistemima asistencije pri vožnji će u zavisnosti od tržišta i stepena opremljenosti nuditi sisteme poput: sistem detekcije prepreka, sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu, tempomat, sistem za upozoravanje vozača na dekoncentrisanost, i mnoge druge. K5 je i prvi Kijin model s daljinskim navođenjem automatskog parkiranja.

 


Prodaja limuzine počinje u prvoj polovini naredne godine, ali još uvijek nije poznato da li će, i kada, biti i Evropa.

Datum objave: 23/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook