Naslovna > Auto moto sport > Formula E bolid predstavljen sa više snage, manje težine

Porsche 99X Gen3

Formula E bolid predstavljen sa više snage, manje težine

Pravila serije predviđaju kraće međuosovinsko rastojanje i uži trag u odnosu na prethodnu generaciju bolida u Formuli E. Minimalna težina vozila sa vozačem sada je 840 kilograma, što je manje od prethodnih 900 kilograma...

Kako Porsche ulazi u četvrtu sezonu takmičenja u Formuli E, brend predstavlja ažurirani 99X kao svoj bolid za nova pravila. Bolid debituje na takmičenju u Mexico City E-Prix 14. januara 2023. Automobili Gen3 imaju veliku promjenu pogonskog sklopa. Proizvođači mogu konstruisati sopstveni motor koji proizvodi do 469 KS, što je više od ograničenja snage od 335 KS za agregate Gen2. Formula E procjenjuje da snažniji motori Gen3 mogu dostići 320 km/h, umjesto 280 km/h prethodnih vozila.

 

 

 


Plus, sada postoji motor na prednjoj osovini, ali ne pokreće točkove, umjesto toga, postavka dodaje snagu regenerativnog kočenja. Ukupno, 99X može rekuperirati 600 kW – 250 kW ispred i 350 kW na repu.  Bolidi Gen3 nemaju tradicionalne zadnje kočnice, usporavanje zadnjih točkova se dešava isključivo iz faze regeneracije elektromotora. Specifični kapacitet baterije sada je 38,5 kilovat-časova, što je manje sa 52 kWh u odnosu na prethodnu generaciju. Ova promjena doprinosi da nova vozila budu manje teška i agilnija.

Datum objave: 12/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook