Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLB > G klasa u porodičnom formatu

Mercedes-Benz GLB

G klasa u porodičnom formatu

Sa najnovijim SUV modelom Mercedes se nameće porodičnim ljudima, koji pored premijum imižda traže praktičan i funkcionalan SUV automobil, sposoban za ozbiljan off-road i komforan prevoz pet, odnosno čak sedam osoba…

Nakon što nam je polovinom aprila na Sajmu automobila u Šangaju prikazao GLB koncept, Mercedes je početkom juna predstavio i njegovo dugonajavljivano velikoserijsko izdanje. SUV ofanziva proizvođača iz Štutgarta, koja je započela 2018. sa novom G-Klasom, a nastavila se sa GLA, GLC, GLE i GLS modelima u standardnim i AMG izdanjima, te atraktivnim Coupe verzijama GLC i GLE modela konačno je kulminirala sa potpuno novim GLB modelom. U međuvremenu Mercedes je ljubiteljima off-roada ponudio i karavansku E-Klasu u All-Terrain izdanju, zatim svoj prvi pick-up model X-Klasu, te revolucionarni, prvi potpuno električni Mercedesov SUV automobil EQC.

 

GLB je po mnogo čemu specifičan model u Mercedesovoj SUV gami. Suštini se oslanja na MFA2 platformu, koju već koriste modeli A, B i CLA-klase, te bi kao takav trebao biti i gabaritno skromniji od broj većeg GLC modela, koji je zasnovan na potpuno drugačijoj MRA osnovi. Ali nije. Naime, sa 4.634 mm dužine GLB je tek 22 milimetra kraći od GLC, a u sličnom milimetarskom odnosu su i njihove visine i širina. Ni međuosovinski razmak koji je za 44 mm duži kod GLC-a barem na papiru ne daje nam da naslutimo neku veliku razliku između ova dva modela. Logično je i da se nakon svega navedenog samo po sebi postavi pitanje: šta to novo GLB donosi u Mercedesovu SUV gamu, ako je barem na papiru približno isti GLC-u? Naime, riječ je o suštinski potpuno drugačijem automobilu, koji osim premijum imidža i tehnologije, želi biti prepoznatljiv i po izuzetnoj praktičnosti i prije svega porodičnoj orijentaciji. Da, dobro ste pročitali, GLB je kompaktni Mercedesov SUV čiji primarni zadatak je da se orijentiše ka mlađim porodičnim ljudima sa troje i više djece, jer osim standardna tri nudi i dva pomoćna sjedišta na koje se prema Mercedesu mogu smjestiti osobe do visine od 1,68 cm.

 

Sa 2.829 milimetara međuosovinskog rastojanja GLB je za 10 cm raskošniji u odnosu na B-Klasu, te kao takav nudi više prostora u kabini. Mercedes tvrdi da je sa 1.035 mm slobodnog prostora u nivou glava putnika GLB novi rekorder kompaktne SUV klase, odnosno da je sa 967 milimetara prostora za noge pozadi on „izuzetno“ komforno vozilo sa pet sjedišta. Osnovni kapacitet prtljažnika iznosi od 560 litara, dok se obaranjem naslona sjedišta oba reda može doći do čak 1.755. Podsjećamo da veći GLC ima prtljažnik zapremine 550/1.600 litara, B-Klasa 445/1.530, a Mercedes C-Klase u karavanskom izdanju 460/1.480, što znači da je GLB po ovom pitanju ispred svih navedenih modela. Kao kvalitet više vezan uz GLB u Mercedesu navode da se drugi red može opciono dobiti sa višestrukim mogućnostima podešavanja naslona sjedišta što omogućava povećanje osnovne zapremine prtljažnika za oko 179 litara. Punicima u trećem redu ponuđeni su i određeni komforni detalji koji se ogledaju u dva držača za čaše između sjedišta  kao i dva pretinca za sitnice s gumiranim uloškom u prtljažnom prostoru sa lijeve i desne strane od kojih svaki posjeduje po USB port.

 

Dizajn enterijera veoma je sličan onome kakav već viđamo u velikoserijskim modelima A, B i GLA-klasa. U prvom planu su Mercedesova MBUX multimedija sa dva velika spojena ekrana visoke rezolucije, od kojih lijevi predstavlja instrument panel, a desni je osjetljiv na dodir. Upečatljive detalje u kabini predstavljaju i masivni ukrasni umeci od aluminijuma, zatim veliki okrugli ventilacioni otvori sa trendovskim pozadinskim osvjetljenjem, te presvlake sjedišta i obloge vrata od najkvalitetnije kože. Mercedes je odlučio da zadrži klasične komande klima uređaja, dok je upravljanje MBUX multimedijom moguće i preko na dodir osjetljive površine na tunelu mjenjača. Multifunkcionalni upravljač je prepoznatljivog dizajna i GLB ga dijeli sa mnogim najakutuelnijim Mercedesovim modelima.

 

Svjetska premijera novog Mercedes GLB modela zakazana je za Sajam automobila u Frankfurtu, a prvi modeli kupcima bi trebalo da budu isporučeni do kraja godine. Najpovoljnija verzija trebalo bi da košta oko 34.000 eura.

Datum objave: 15/11/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook