Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Golf dobija gasnu verziju

VW Golf

Golf dobija gasnu verziju

Volkswagen je lansirao na tržište svoj najpopularniji hatchback sa pogonom na zemni gas...

Paleta Volkswagen Grupe sa pogonom na prirodni gas obuhvaća niz modela Škode, Audija i Seata. Vodeći brend konglomerata, vraća se na tržište CNG modela sa novim Golfom TGI koja dijeli svoj pogonski sklop sa novom Škodom Octavijom G-Tec. Ovo znači da se ispod poklopca motora nalazi 1,5-litarski turbo agregat od 133 KS i 200 Nm obrtnog momenta. Ovi podaci mnogima zvuče poznato, jer se identičan četvorocilindraš nalazi u novom Audiju A3 G-Tron.

 

 

 


Navedeni agregat koristi Millerov proces sagorijevanja što ga čini prikladnijim za korištenje prirodnog gasa kao pogonskog goriva, jer ovaj postupak omogućava visoku efikasnost i malu emisiju ugljen dioksida zahvaljujući stepenu kompresije 12,5:1.

 


Golf TGI dolazi opremljen rezervoarom na prirodni gas zapremine 115 litara ili 17,3 kilograma što omogućava prelazak oko 400 kilometara po WTLP ciklusu. Tu je i benzinski rezervoar od 9 litara koji služi kao „prva pomoć“ ukoliko vozilo ostane bez gasa. Prema Volkswagenu, prosječna potrošnja gasa je između 4,1 i 4,3 kilograma na pređenih 100 kilometara.

 


Novi Golf TGI je dostupan za narudžbe u Evropi u hatchback varijanti, a uskoro se očekuje i karavanska opcija.

Datum objave: 23/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook