Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > AMG Project One > Hamilton predstavio AMG One Hypercar

Mercedes AMG

Hamilton predstavio AMG One Hypercar

Dugo očekivani hiperautomobil iz Mercedesa kočano će ove godine ugledati svjetlo dana, a u kompaniji su iskoristili priliku i uoči početka nove sezone Formule 1, prikazali One Hypercar uz prisustvo Lewisa Hamiltona...

Mjesec mart može značiti mnogo različitih stvari za one iz svijeta auto industrije, a naročito je bitan ljubiteljima Formule 1 jer označava početak nove sezone. Mercedes je zaključio da je pravo vrijeme da otkriju svoj AMG One Hypercar, a ,,pri ruci“ im se našao ko drugi nego sedmostruki šampion Formule 1 Lewis Hamilton. Slično kao i njegov trkački automobil za Formulu 1, AMG One ima 1,6-litarski V6 motor, koji se vrti do 11,000 obrtaja u minuti, a potpomognut udruženom snagom četiri elektromotora zajedno grade paket koji je sposoban da isporuči četverocifrenu konjsku snagu.

 

 


Uz arhitekturu motora inspirisanu Formulom 1, Hamilton je rekao da je sličnost u zvuku njegovog W12 bolida i hiper automobila nevjerovatna. Kako je AMG One potpuno legalan za puteve, ima sve šanse da pokori dosadašnje rezultate na Nurburgringu i drugim poznatim stazama širom svijeta. Pored toga što je brzina bitna, podjednako je važna udobnost, za koju Hamilton tvrdi da se može uporediti sa bilo kojim drugim AMG automobilom. Svi oni koji od prvog dana nestrpljivo čekaju AMG One, sa olakšanjem će čuti  da bi isporuke trebale početi kasnije ove godine. Kao što je i najavljeno, samo 275 primjeraka je predviđeno za proizvodnju sa cijenom od 3 miliona dolara, a svi dostupni modeli već su prodati.

Datum objave: 22/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook