Naslovna > Auto moto sport > Hamilton trijumfovao na Velikoj nagradi Španije

Formula 1

Hamilton trijumfovao na Velikoj nagradi Španije

Hamilton je nakon jubilarne 100. pol pozicije došao i do 98. pobjede u karijeri na četvrtoj trci šampionata Formule 1 koja je održana na stazi „Catalunya“ u Montmelu...

Velika nagrada Španije pripala je vozaču Mercedesa Lewisu Hamiltonu, koji je ostvario treći trijumf ove sezone, dok se na drugoj poziciji našao njegov glavni rival u borbi za šampionsku titulu, Max Verstappen. Kroz cilj je kao treći prošao Valtteri Bottas i tako kompletirao odličan vikend za srebrne strijele. Hamilton je do šeste pobjede u Montmelu došao nakon borbe sa Red Bullom Maxa Verstappena i odličnih taktičkih odluka svog tima. Britanac je trku sa pol pozicije startovao jubilarni 100. put u karijeri, što je apsolutni rekord, jer se na drugom mjestu nalazi Michael Schumacher sa 68 pol pozicija. Početak trke je ipak pripao Maxu Verstappenu, koji je nakon odličnog starta prestigao Hamiltona i zauzeo vodeću poziciju. Holanđanin je na prvom mjestu odvezao veći dio trke, ali je ekipa Mercedesa u 42. krugu donijela odluki da Hamilton po drugi put uđe u boks. Taktika se pokazala odličnom i Britanac je ubrzo počeo pristizati vodeći Red Bull za gotovo dvije sekunde po krugu.

 

 


Holanđanin je od svog tima dobio informaciju da bi se mogla desiti repriza Mađarske 2019. godine, gdje je u sličnoj situaciji izgubio prvu poziciju u posljednjim momentima trke. Hamilton je sa znatno boljim tempom i mnogo svježijim gumama napao Verstappena koji je bez veće borbe morao predati prvu poziciju. Holanđanin je zatim ušao u boks po svježe pneumatike u cilju osvajanja dodatnog poena za najbrži krug, što mu je i pošlo za rukom. Treća pozicija je pripala Bottasu, a na četvrtoj se našao vozač Ferrarija Charles Leclerc. Drugi vozač Red Bulla je na cilj stigao peti, a njegovu trku je obilježilo sjajno preticanje nad Danielom Ricciardom koji je zauzeo šestu poziciju. Sedmi je bio Ferrarijev Carlos Sainz, ispred drugog McLarena Landa Norrisa. Bodove su osvojili i francuski vozači Esteban Ocon iz Alpinea i Pierre Gasley iz Alpha Taurija. Gasleyev timski kolega, Japanac Yuki Tsunoda nije završio trku nakon problema sa bolidom zbog kojih je na stazu u ranoj fazi utrke morao izaći i Safety Car.

 


Hamilton je nakon treće pobjede ove sezone povećao svoju prednost u poretku vozača, gdje vodi sa 94 boda, ispred Verstappena sa 80 i timskog kolege Bottasa sa 47. Mercedes nastavlja svoju dominaciju u poretku konstruktora sa 141 poenom, a jedinu ozbiljnu konkurenciju mu predstavlja ekipa Red Bulla sa 112. Peta utrka šampionata Formule 1 će se voziti za Veliku nagradu Monaka 23. maja.

Datum objave: 10/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook