Naslovna > Auto moto sport > Hamiltonu prvi trening u Njemačkoj

Mercedes ponovo na zadatku

Hamiltonu prvi trening u Njemačkoj

Pred sami početak treninga osjećale su se izuzetno velike tenzije, a razlog tome bio je moguć bojkot ove trke od strane vozača, koji su još uvijek ogorčeni na dešavanja u prošlosedmičnoj trci, koja se vozila za Veliku nagradu Velike Britanije...

Prvi slobodan trening za Veliku nagradu Njemačke bio je pun tenzija i straha da će mnogi vozači, ako ne i svi, da bojkotuju trku zbog prošlosedmičnog incidenta koji se desio u Silverstone-u, kada se trka vozila za Veliku nagradu Velike Britanije. Podsjetimo, incident se dogodio sa gumama proizvođača Pirelli, a i nakon istrage koja je sprovedena od strane proizvođača guma, vozači “letećeg cirkusa” odbijaju tvrdnju da su njihovi timovi krivi za eksplozije guma.

 

Vrijeme u Njemačkoj bilo je idealno. Temperatura vazduha bila je ugodnih 17, a temperatura staze 19 stepeni. Vrijeme je bilo idealno za vožnju, ali strah je postojao sve do samog početka. Uprkos najavljivanju, vozači su odlučili da ne bojkotuju trku, i da na taj način svm ljubiteljima “letećeg cirkusa” najave još jednu zanimljivu trku, koja će se voziti ove nedjelje.

 

 

Sam početak treninga je bio izuzetno zanimljiv, a i period prije treninga, kada je Španac Fernando Alosno morao da svoj bolid parkira pored staze. Do samog kraja treninga, Alonso se više nije ni pojavljivao na stazi, a naknadno je objavljeno da mu je bolid u kvaru.

 

Vozači Mercedesa bili su sjajni u prvom slobodnom treningu. Vozač Mercedesa, Lewis Hamilton, ostvario je najbrže vrijeme na stazi Nirburgring. Lewis je tokom cijelog treninga ostvario najbolje vrijeme od 1 minute, 31 sekunde i 754 stotinke.


Drugi je bio Nico Rosberg, koji je bio sporiji za samo 0,2 sekunde, dok je treće mjesto pripalo iskusnom Mark Webberu iz Red Bulla sa nešto više od sekunde zaostatka. Aktuelni svjetski šampion, Sebastian Vettel bio je osmi, sa skoro minut i po zaostatka.

 

Tokom dana voziće se i drugi trening, dok su sutra na programu kvalifikacije. Problema sa gumama zasada nije bilo. Trka za Veliku nagradu Njemačke na programu je u nedjelju u 14 časova. 

Datum objave: 05/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook