Naslovna > Automobili > Audi > Q8 > Hibridna varijanta luksuznog SUV-ja

Audi Q8

Hibridna varijanta luksuznog SUV-ja

Audi Q8 je predstavio hibridnu varijantu šestocilindraša sa čisto električnom autonomijom od 46 kilometara...

Pogonski sklop ovog Q8 se sastoji od trolitarskog V6 turbo benzinca, električnog motora od 100 kW i litijum-jonske baterije od 17,8 kWh postavljene u pod ispod prtljažnika. Sistem prenosi snagu preko osmostepenog automatskog mjenjača na adaptivni pogon na sva četiri točka koji može usmjeriti do 70% obrtnog momenta pogona na zadnju osovinu.

 

 

 

Kupcima su u ponudi dvije verzije pogona. Početni Q8 55 TFSI e isporučuje 381 KS pri 600 Nm obrtnog momenta što omogućava sprint od nule do „stotke“ za 5,8 sekundi, maksimalnu brzinu od 240 km/h i električnu autonomiju od 46 kilometara. Snažniji Q8 60 TFSI e raspolaže sa 462 KS i 700 Nm obrtnog momenta, koji smanjuju sprint do „stotke“ na 5,4 sekunde. Maksimalna brzina je ista kao na slabijoj varijanti, ali maksimalni domet u potpuno električnom režimu je 45 kilometara.

 

Povezan sa kućnim punjačem od 7,4 kW, baterija Q8 TFSI e se može napuniti do kraja za oko dva i po sata. Mode 3 kabel za punjenje je standardni dio opreme, a opcionalno je dostupan pristup i Audijevoj usluzi punjenja e-tron, koja obuhvata mrežu od 150 hiljada punionica širom Evrope.

 

 

Kao i većina plug-in hibrida, Audi Q8 TFSI e dolazi sa tri pogonska režima: Auto, Hold i Charge. Prvi režim upravlja pogonom koristeći istovremeno konvencionalni agregat i električni pogon, drugi režim čuva nivo napunjenosti baterije kako bi se koristila u kasnije tokom putovanja, a treći koristi benzinski pogon i sistem za rekuperaciju kočione sile kako bi se baterija punila tokom vožnje.

Datum objave: 14/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook