Naslovna > Auto moto sport > Honda priprema EV automobil sa 1,000 KS

Honda

Honda priprema EV automobil sa 1,000 KS

Honda radi na razvoju sportskog automobila sa 4 elektromotora ukupne snage 1,000 KS.

Kompletan projekt odvija se u sklopu priprema za čuvenu brdsku trku Pikes Peak s tim da će se tehnološka rješenja primijeniti i na serijskom modelu koji će doći nešto kasnije. Radna oznaka modela je NSX 4 EV...
Tim iskusnih inženjera predvidio je četiri elektromotora ukupne izlazne snage 1,000 KS. Energija će dolaziti iz seta lithium-ion beterija kapaciteta 70 kwh. Prva nezvanična testiranja potvrdila su proračune koji su nagovještavali ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,5 sekundi.
Za pravilnu distribuciju snage zadužena je snažna elektronska jedinica koja u djeliću sekunde može obraditi veliki broj informacija. U principu neće biti klasični mehanički diferencijali jer će svaki od raspoloživih elektromotora biti direktno povezan sa glavčinom točka.

 


Honda je oktobru prošle godine osnovala Electric Vehicle Development zadužen za razvoj EV vozila. Cilj je da do 2030. godine Honda u svijetu postane prepoznatljiva po proizvodnji električnih vozila čija se ekspanzija očekuje u periodu 2020. – 2025. godne.
U prelaznom periodu nudit će se hibridne verzije sa tehnologiju punjenja baterija ''plug-in''.
Istaknimo da će takmičarska verzija poslužiti kao razvojni poligon za sve buduće modele bez obzira da li se radi o sportskim ili porodičnim automobilima. 

 

Datum objave: 08/06/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook