Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Inovativni višestepeni kočioni sistem

Kia Sorento

Inovativni višestepeni kočioni sistem

Kia je za novog Sorenta pripremila bogat paket sigurnosnih sistema među kojima je i MCB, koji pomaže kod spriječavanja povreda u sekundarnim sudarima nakon početnog sudara...

MCB – Multi Collision Brake system je sistem koji je namijenjen spriječavanju ili smanjenu težine povreda kod sekundarnih sudara do kojih može doći kada se vozilo još zaustavlja, često izvan vozačeve kontrole. Sistem se aktivira nakon otvaranja zračnih jastuka, što je indikator rizika od povreda i zahtijeva posredovanje. Nakon aktiviranja sistem mjeri brzinu vozila i promjene smjera, te kočenjem odgovarajućim intenzitetom kontrolisano zaustavlja vozilo. Sistem prati položaj papučica kako bi provjerio da li vozač pokušava ubrzati ili kočiti. Ukoliko MCB detektuje minimalno ili nikakvo posredovanje vozača, onda posreduje elektronski sistem stabilnosti (ESC) koji za zaustavljanje vozila koristi odgovarajuću količinu kočione sile.

 

 


Sorento 4. generacije biće prvi model Kije u Evropi koji će imati ovu inovativnu sigurnosnu tehnologiju, te će kao takav biti jedan od najsigurnijih automobila u svom razredu. Pored ovog inovativnog rješenja, Sorento će takođe biti opremljen različitim tehnologijama za spriječavanje sudara, kao što su npr. Kijin najnoviji sistem za spriječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pješaka, biciklista i vozila.


Učinkovitost MCB sistema kod spriječavanja sekundarnih nesreća prepoznata je i od strane Euro NCAP organizacije. Naime, vozila opremljena navedenim sistemom dobijaju dodatne bodove za zaštitu odraslih putnika. Empirični testovi sistema su pokazali kako su vozila s MCB-om prisutna u 8% manje smrtnih nesreća, a s njim u slučaju nesreće nastane i 4% manje težih povreda nego u vozilima bez MCB-a. Ono što je važno spomenuti jeste da će ovaj sigurnosni sitem biti dio standardne opreme kod svih izvedbi Sorenta uključujući i novi plug-in hibrid koji bi se u Evropi trebao pojaviti početkom sljedeće godine. Kako poručuju u Kiji, MCB sistem će se ugrađivati i u ostale modele iz ponude od sljedeće godine.

Datum objave: 18/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook