Naslovna > Automobili > Honda > e:concept > Ispod plahte dva nova elektrifikovana sportska automobila

Honda

Ispod plahte dva nova elektrifikovana sportska automobila

Honda kaže da će se „radost vožnje“ prenijeti na modele čak i u eri elektrifikacije, dodajući da će ova dva sportska automobila „otjeloviti Hondin univerzalni sportski način razmišljanja i prepoznatljive karakteristike“...

Honda je bila domaćin prezentacije o svojim budućim planovima elektrifikacije, kako u zemlji tako i širom svijeta, gdje su govorili detaljnije o tome kako planiraju premostiti trenutni nedostatak električnih vozila i 2 miliona koje planiraju prodati godišnje do 2030. Kao što možete zamisliti, čas duga duga Powerpoint prezentacija, prepuna suvih pregleda brojeva, planova i nekoliko električnih vozila na domaćem tržištu koja nikada nećemo vidjeti, bila je prilično standardno poslovno druženje. Pred kraj prezentacije, međutim, Honda je napomenula da će među 30-ak električnih vozila, za koja se nada da će predstaviti do 2030. godine, biti i dva sportska automobila, koja su prikazana na gornjoj fotografiji. Honda nije objavila nikakve druge informacije osim što je rekla da su „elektrifikovani“, iako je moguće da se radi o hibridima ili plug-in hibridima, s obzirom na to kuda ide ovaj proizvođač automobila, čini se najvjerovatnijim da su automobili potpuno električni. Evo šta znamo i šta možemo da razaberemo iz tog pregleda, u kojem se pominju „specijalni model“ i „vodeći model“ bez preciziranja koji je koji.

 

 

 

 


„Specijalni model“. Sportski automobil na lijevoj strani je ono što mislimo da bi se moglo nazvati „specijalnim modelom“. Očigledno, u klasičnom formatu koji oponaša kupe s prednjim agregatom i pogonom na zadnjim točkovima, ovo bi se zasigurno činilo posebnim na neki način. Kažemo da „imitira“ tradicionalni sportski automobil jer, pa, imaće motor (ili motore) i oni se mogu montirati na pogonsku osovinu(e), ne nužno na prednji dio auta. Ali shvatili ste. Šta god da se krije ispod te čaršave - S2000 novog doba? Neka vrsta Preludija? Potpuno nova natpisna pločica? - izgleda zavodljivo dok izlazi sa uskim branicima, brzim krovom i nosom u stilu Ferrarija Roma.

 


Zamišljamo da će Honda koristiti novu platformu e: Architecture, koja se razvija zajedno sa GM-om za manje i pristupačnije EV od Ultium - baziranih dijelova koji će podržati Hondin nadolazeći električni SUV Prologue (i verziju sa oznakom Acura). Uostalom, Ultium postavka za te prve SUV-ove je prilično velika. Ovi sportski automobili ne izgledaju baš sićušni - iako je teško razaznati skalu osim "H" značaka koje sijaju kroz listove koji pokrivaju svaki automobil.

 


„Flagship Model“. Na desnoj strani teaser slike koju je dala Honda, možemo razaznati nešto što bi moglo biti samo neka vrsta električne Acura/Honde NSX nasljednika, za koju ćemo pretpostaviti da je „glavni brod“ o kojem Honda govori. Ovaj dizajn najavljuje pogonsku jedinicu u sredini (opet, samo ukazuje na oblik, a ne na stvarnu prisutnost motora ili njegovu lokaciju u šasiji) i zakrivljen je kao prvi sportski automobil, ali je karoserija niža, duža i postavlja kabinu naprijed - opet, slično kao današnji hibridni NSX.

Datum objave: 12/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook