Naslovna > Retro > Iz istorije ponovo na trkačku stazu

Vanwall F1

Iz istorije ponovo na trkačku stazu

Istorijski bolid Formule 1 Vanwall je ponovo na stazi i predstavlja dio serije od šest trkačkih modela izrađenih po originalnim specifikacijama....

Serija ovih istorijskih bolida biće izrađena po originalnim nacrtima, sa Svjetskog prvenstva Formule 1 iz 1958. godine na kojoj je trijumfovao legendarni vozač Ser Stirling Moss. Ovu modernu interpretaciju legendarnog bolida će pokretati reprodukcija Vanwall trkačkog agregata iz tog vremena. Britanska kompanija će po nacrtima iz 1950-tih godina izraditi svoj 2,5-litarski četvorocilindraš od 274 KS. Ovu pogonsku jedinicu je dizajnirao inžinjer kompanije Norton, poznate po proizvodnji motocikala, a to su u stvari bila četiri jednocilindarska agregata Manx za zajedničnim histemom hlađenja i specijalno izrađenoj glavi cilindra. Ovaj agregat je prvi put predstavljen u sezoni Formule 1 1954. godine, ali njegova u to vrijeme mala zapremina od dvije litre je značila da se trudi „uhvatiti u koštac“ sa konkurencijom.

 

 

 

Vanwall je konstantno unapređivao dizajn svog agregata tokom narednih godina, postepeno povećavajući zapreminu i pouzdanost sve dok nije postao konkurentan 2,5-litarska jedinica od 274 KS. Iako je bio inferiorniji u poređenju sa V6 agregatom Ferrarija 246 ili rednog šestocilindraša Maseratija 250F, superiorno dizajnirana šasija Vanwalla pomogla je u trijumfu na stazi.

 

Respektabilno držanje na cesti je djelo Colina Chapmana, koji je dizajnirao Vanwallov sistem ovjesa i šasiju, da bi kasnije osnovao Lotus Cars. Za razliku od svojih savremenika, Vanwall nije koristio u to vrijeme standardne na doboš, nego specijalno dizajnirane disk kočnice koje su Mossu pomogle da nadmaši Ferrarijeve bolide na stazi.

 

 

 

Cijena primjerka ovog izvanrednog trkačkog bolda će biti 1,65 miliona funti sterlinga bez poreza, a samo  pet vozila će biti ponuđeno na prodaju privatnim kolekcionarima. Šesti automobil će zadržati Vanwall kako bi ga koristio kao glavno vozilo u planiranom istorijskom trkačkom timu...

Datum objave: 19/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook