Naslovna > Teme > Izmjene u Volkswagenu

Volkswagen Group

Izmjene u Volkswagenu

Volkswagen je postavio svog glavnog operativnog direktora Ralfa Brandstättera na mjesto izvršnog direktora brenda. On će na tom mjestu zamijeniti Hreberta Diessa koji je do sada vodio i brend i kompletan Volkswagen Group...

Ovo imenovanje će omogućiti Diessu „veću slobodu za obavljanje poslova generalnog direktora grupe“, poručuju iz VW, usredsređujući se na zadatke najvišeg nivoa, dok će Brandstätter upravljati svakodnevnim poslovima brenda. Diess je opisan ko jedan od najiskusnijih menadžera u kompaniji, a Brandstätter je započeo svoju karijeru kao logističar u Volkswagenovoj fabrici u Braunschweigu u Njemačkoj.

 

 

 

Nakon studija industrijskog inžinjeringa, pridružio se Volkswagenovom koncernu sada već davne 1993. godine, gdje je postao asistent u upravnom odboru. Nakon što je ograničio nabavku i upotrebu metala za pojedine komponente i iskazao kao projekt menadžer novih vozila, 2005. godine se preselio u Španiju gdje je rukovodio nabavkama i prodajama u Seatu.

 

 

Brandstätter je imanovan u upravni odbor Volkswagen Grupe 2015. godine, prije nego što je postao operativni direktor za upravljanja na dnevnom nivou 2018. godine. Diess je izjavio kako je on odigrao klučnu ulogu u transformaciji i oblikovanju brenda.

 

 

Izvještaji iz Njemačke od prošle nedelje govore o znatnim promjenama u menadžmentu kompletne grupacije. Prema njima izvršni direktor Porschea Oliver Blume bi trebao postati šef brenda Volkswagen, a šef Škode Bernhard Maier bi trebao „uskočiti“ na njegovu poziciju. Nakon postavljanja Blumea na čelo Volkswagena, ostaje nepoznato da li će doći do kakvih daljih izmjena u menadžmentu grupacije.

 

 

Brandstätter će nadgledati period transformacije u Volkswagenovoj istoriji, uz znatna ulaganja u elektrifikaciju i ostvarivanje zacrtanog cilja prodaje 1,5 miliona primjeraka električnih vozila do 2025. godine. On zvanično preuzima svoju novu poziciju od idućeg mjeseca.

Datum objave: 10/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook