Naslovna > Vijesti > Izvor energije

"Light and Charge" BMW

Izvor energije

BMW je razvio sistem "Light and Charge" koji se sastoji od specijalno dizajniranih stubova ulične rasvjete sa integrisanim punjačima baterija električnih vozila …

Osim napretka u tehnologiji izrade baterije, kako bi električni automobili imali veću autonomiju u vožnji, za masovniju upotrebu ove vrste vozila biće potrebno razviti i razgranatu infrastrukturu punjača. BMW je došao na ideju da objedini sistem ulične rasvjete i stanica za punjenje. Kompanija je napravila prototip ulične svjetiljke koja bi za osvjetljavanje ulice koristila LED tehnologiju, dok bi se u podnožju stuba nalazio modul za dopunu baterije elektromobila. Kompanija će svoju ideju testirati u okviru pilot programa u Minhenu gdje će 2015. postaviti prve kombinovane ulične svetiljke sa punjačima. U BMW kažu da će njihove svjetiljke biti uklopljene u postojeću infrastructuru ulične rasvjete u tom njemačkom gradu.

 

Punjače će moći da koriste sva električna vozila, nezavisno od toga ko ih je proizveo, objašnjavaju u BMW. Predviđeno je da se naplata dopune automobilske baterije obavlja putem smartfon aplikacije. Njemački proizvođač objašnjava pored razvoja infrastrukture punjača, radi i na softveru i aplikacijama koje će pomoći vozačima električnih automobila da nađu slobodna parking mjesta i lokacije postojećih punjača. U cilju proširenja mreže punjača, BMW je nedavno razgovarao i sa Tesla Motorsom o mogućoj saradnji u ovoj oblasti.
 

Datum objave: 26/11/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook