Naslovna > Automobili > Škoda > Enyaq > Još jedan električni SUV

Škoda Enyaq

Još jedan električni SUV

Iako se Citygo iV upisao u istoriju kao prvi Škodin električni automobil, Enyaq će biti prvi model koji je od samog početka zamišljen kao električno vozilo....

 

Škoda Enyaq će biti razvijena na MEB platformi Volkswagen Grupe koja je prošle godine prošla „vatreno krštenje“ na kompaktnom hachbacku ID.3. Kao što se većina konvencionalnih modela grupacije bazira na MQB platformi, MEB platforma će ponijeti široku lepezu električnih vozila. Za sada Škoda ne otkriva detalje oko modela Enyaq, ali se očekuje kako će ovaj SUV sa nultom emisijom izduvnih gasova biti proizvodna verzija atraktivnog koncepta Vision iV predstavljenog prijeskoro godinu dana. Predstavljeni konceptualni model je imao elegantnu coupe krovnu liniju, „samoubilačka“ vrata i 22-inčne naplatke, a pretpostavlja se da u većini rješenja proizvodni model neće nadmašiti konceptualnu varijantu.

 

 

U konceptualnoj formi Škodino vozilo je bilo opremljeno sa dva električna motora, po jedan za svaku osovinu, koji kombinovano isporučuju 302 KS i pogon na sva četiri točka. Proizvođač je obećao autonomiju od 500 kilometara i mogućnost punjenja baterije na 80% kapaciteta za samo pola sata. Enyaq predstavlja važnu stepenicu u Škodinom programu lansiranja deset modela sa električnim i hibridnim pogonom do kraja 2022. gdine, a ovom planui su se nedavno pridružili Octavia iV i Superb iV. Sljedeći na redu je osvježeni model Kodiaq koji je primjećen još prošlog ljeta.

Datum objave: 12/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook