Naslovna > Automobili > Audi > RS6 > Još jedan (mogući) Audijev retro hommage

Audi RS6 GTO

Još jedan (mogući) Audijev retro hommage

Nakon E-Trona Vizion Gran Turismo iz 2018. godine razvijenim za prvenstvo IMSA Camel GT, sada je došao na red novi specijalni model...

Ovog puta „šegrti“ komapnije u Neckarslumu pod vođstvom Marcha Licthea, Audijevog šefa dizajna, su osmislili cijeli projekat. Ovaj projekat predstavlja dio obiležavanja 40-togodišnjice Quattra, koje uključuje apsurdno skupo specijalno izdanje TT RS 40 Years of Quattro.

 

 

 

Od kolor šeme pa do bijelih poklopaca za točkove, RS6 GTO vjerno oslikava svoga prethodnika i može se takođe pohvaliti bočnim izduvnim sistemom istog oblika kao i na trkačkom modelu AWD od 700 KS iz daleke 1989. godine. Čak je i unutrašnjost izmijenjena kompletnim roll-barom umjesto zadnje klupe, dok prednja sjedala imaju školjku od karbonskih vlakana i trkačke pojaseve. Za sada još uvijek nije poznato da li je ovaj model zaista izrađen ili se radi o render fotografijama mogućeg projekta.

 

 

 

 

Slavni Audi 90 Quattro IMSA GTO se vozio samo u sezoni 1989. godine i bio je pokretan 2,2-litarskim petocilindrašem sa velikim KKK turbopunjačem koji je generisao za to vrijeme ogromnih 720 Nm obrtnog momenta. Imao je manuelni mjenjač sa šest brzina  i dostizao je „stotku“ za oko 3,1 sekundu i razvijao maksimalnih 310 km/h.

 

Ovaj model je bio u fazi razvoja kada je počinjala sezona IMSA te 1989. godine pa je Audi propustio prve trke u Daytoni i Sebringu. Nastavio je nizati pobjede u sedam od 13. trka, ali to nije bilo dovoljno za polaganje prava na titulu pošto je Roush Racing pobijedio te godine.

Datum objave: 11/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook