Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Kamioni na vodonik smanjuju emisiju ugljen-dioksida Toyotine logistike u Evropi

Toyota Motor Europe

Kamioni na vodonik smanjuju emisiju ugljen-dioksida Toyotine logistike u Evropi

Do ljeta 2023. godine, VDL Group će proizvesti prvi kamion s gorivnim ćelijama u sklopu saradnje sa Toyota Motor Europe (TME). Nakon toga, u jesen 2023, više vozila će biti proizvedeno i testirano na logističkim linijama TME-a...

Toyota Motor Europe (TME) i holandska kompanija VDL Group (VDL) udružili su snage kako bi osvojili evropsko tržište teških kamiona pokretanih vodonikom s nultom emisijom, koristeći Toyotinu tehnologiju gorivnih ćelija. Ova saradnja ima za cilj da ubrza dekarbonizaciju u sektoru transporta i logistike, što je ključno za postizanje TME-ovih ciljeva u ostvarivanju strategije potpuno neutralnih emisija CO2 do 2040. godine. Ovaj projekat će omogućiti sticanje znanja o upotrebi kamiona s gorivnim ćelijama, istovremeno podržavajući dugoročnu viziju kompanije u dekarbonizaciji sektora logistike i smanjenju Toyotine ugljenične emisije. Ovo predstavlja korak naprijed u odnosu na elektrifikaciju putničkih vozila.

 

 

 


- Uzbuđeni smo što ćemo započeti ovaj projekat s kompanijom VDL Group, jer će nam to omogućiti da dodatno smanjujemo emisiju ugljenika prilikom transporta naših komponenti, vozila i servisnih dijelova na duge relacije. Teški kamioni će ostati značajan stub naše multimodalne strategije, a uvođenje kamiona s nultom emisijom, opremljenih Toyotinim modulima gorivnih ćelija, imaće snažan efekat na ukupno smanjenje ugljenika u našojlogistici - objasnio je Leon Van Der Merwe, potpredsjednik za nabavku Toyote Motor Europe.

Datum objave: 05/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook