Naslovna > Automobili > Porsche > Panamera > Karavan za skupe kofere
FOTO GALERIJA (26)

Panamera Sport Turismo

Karavan za skupe kofere

Karavanska Panamera nudi više prostora na zadnjim sjedištima i praktičniji prtljažnik zapremine 520 litara…

Da novu Panameru planira ponuditi i u karavanskom izdanju, Porsche je nagovijestio još 2012. godine sa konceptom Sport Turismo. Iz njega je pet godina kasnije uz minimalne promjene nastao istoimeni velikoserijski model, kojeg je evropska publika premijerno imala priliku vidjeti na sajmu automobila u Ženevi. Karavanska Panamera se u odnosu na osnovni model dizajnerski nimalo ne razlikuje do centralnog „B“ stuba. Odatle se krovna linija kod karavana izdužuje i „putuje“ mnogo duže ka petim vratima nego što je to slučaj kod standardnog modela. Ovakva krovna koncepcija je omogućila da se dobiju komfornija zadnja klupa i veći prtljažnik. Osnovni kapacitet prtljažnika je porastao na 520 litara, dok se njegove maksimalne mogućnosti mjere sa 1.390 litara. Podsjećamo da standardni model ima prtljažnik kapaciteta 495, odnosno 1.304 litara. S obzirom na veći komoditet, u drugom redu se sada serijski nude tri sjedišta. Kao opcija se nude i dva zasebna sjedišta, kao u standardnom modelu.

 

 

U pogledu dimenzija između karavanskog i standardnog se nisu desile velike promjene. Dužina (5.049 mm) i širina (1.937 mm) su ostale identične, dok je Sport Turismo za 5 mm viši. Aktivni spojler, koji se kod standarne Panamere nalazi na sredini petih vrata, kod ST-a je podignut na njihovu najvišu tačku. Kao i do sada, podešava se u tri različita položaja shodno brzini i odabranom režimu vožnje. Do 170 kilometara na sat krilo ima položaj „minus sedam stepeni“, kako bi se smanjio otpor vazduha. Što je veća brzina, krilo se za stepen zakreće prema gore. U Sport i Sport Plus režimima vožnje krajnji gornji ugao se postiže već pri 90 km/h. Unutrašnjost je u potpunosti ista kao kod standardnog modela, veoma moderno i  luksuzno opremljena. Najpovoljnija Panamera 4 Sport Turismo u Njemačkoj košta 97.557 eura, dok za najsnažniju Turbo verziju treba izdvojiti 158.604 eura.

 


VERZIJE
Od početka prodaje ST će se nuditi u pet različitih verzija: Panamera 4 (330 KS), Panamera 4S (440 KS), Diesel 4S (422 CV), Panamera Turbo (550 KS) i E-Hybrid Panamera 4 (462 KS). Svi navedeni motori su dostupni i u standardnoj Panameri. Svaki od navedenih modela dolazi sa pogonom na sve točkove i automatskim mjenjačem sa osam brzina.

 

Datum objave: 15/03/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook