Naslovna > Automobili > Rolls-Royce > Phantom > Klasične limuzine za novo doba

Rolls-Royce by Lunaz

Klasične limuzine za novo doba

Stručnjaci za električnu konverzaciju kompanije Lunaz su predstavili prvu električnu verziju klasičnog Rolls-Royce-a baziranog na klasicima Phantom i Silver Cloud...

Nakon što je inicijalni model baziran na Rolls-Royce Phantomu V iz 1961. godine privukao veliku pažnju, Lunaz je odlučio kreirati model baziran na još jednom klasiku – Silver Cloudsu. Automobili su dostupni kupcima u raznim karoserijskim stilovima, uključujući limuzinu sa četvoro, coupe sa dvoje vrata i drop head coupe.

 

 

 

„Nijedan automobil na svijetu se ne može porediti sa Phantomom svojom pojavom, stilom i značajem“ izjavio je David Lorenz osnivač kompanije Lunaz. „Elektrifikacijom ponosno unapređujemo naslijeđe najbolje limuzine na svijetu, koja Rolls-Royce čini relevantnim izborom za nove generacije. Elektrifikacija donosi novu dimenziju upotrebljivosti i angažovanost vozača na jednom od najznačajnijih automobila ikad napravljenih.“ dodao je Lorenz.

 

 

 

 

 

Planirana je izrada samo po 30 primjeraka navedenih modela, koji dodaju legendarni britnaski brend Lunazovom portfoliu koji se već može pohvaliti električnim konverzijama modelima brendova Bentley i Jaguar. Narudžbe za ove električne limuzine su već primljene, a pojedini primjerci će završiti u nekim od najpoznatijih svjetskih institucija. Stručnjaci iz Lunazovog tima se oslanjaju na prethodna iskustva iz kompanija Aston Martin, Ferrari, Jaguar, VW, McLarena kao i samog Rolls-Roycea i Formule 1 kako bi kupcima pružili najbolji mogući proizvod.

 

U toku izrade automobil se potpuno „ogoli“, konvencionalna pogonska jedinica ukloni i svaka komponenta se izvaže. Zatim se automobil 3D skenira kako bi inžinjeri mogli kreirati detaljne CAD modele da bi se osigurala tehnička savršenost. Osim procesa elektrifikacije, čiji detalji spadaju pod „strogo povjerljivo“, koriste se tradicionalne vještine izrade vozila i rastauracije kako bi se osiguralo da da svaki automobil zadrži svoju originalnost. Međutim u ova vozila se ugrađuje i najmodernija tehnologija kao što je Wi-Fi, satelitska navigacija i infotaiment sistemi.

 

 

„Moj pristup dizajnu je definisan filozofijom Ser Henryja Roycea da male stvari čine savršenstvo, ali savršenstvo ipak nije mala stvar“ izjavila je Jen Holloway, direktor dizajna kompanije Lunaz. „Zajedno sa klijentima radimo na stvaranju relevantnih ekspresija na najznačajnijim automobilima u istoriji. Ponosim se što sam udahnula novi život jednim od najljepših objekata ikad napravljenim.“ istakla je Holloway.

 

 

Cijene Rolls-Royce Phantom i Silver Cloud Lunaz modela se kreću od 387.500 eura po primjerku.

Datum objave: 25/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook